Egyre közelebb a negyedik hullám

Elképzelhető, hogy a járványügyi adatok folyamatos romlásával más szigorításokat is be kell majd vezetni – figyelmeztetett Szlávik János infektológus. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa hangsúlyozta: továbbra is az oltás az első számú védekezési módszer, amely a súlyos megbetegedések ellen mindenképpen bevált. Közben folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció, erre reagálva az oktatási intézmények is szigorítottak a védekezési szabályokon.

2021. 10. 12. 20:51
null
Bukarest, 2021. oktber 6. polk a koronavrusos betegek szmra kialaktott osztlyon a bukaresti Marius Nasta Tdkrhzban 2021. oktber 6-n. Romniban az elmlt 24 rban 14 ezernl is tbb j megbetegedst regisztrltak s 331-en haltak bele a betegsg szvdmnyeibe, ami a legtbb a vrus megjelense ta. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesek szerint sokkal több megbetegedés várható, mint korábban remélték, úgyhogy nagyon oda kell figyelni a koronavírus-járvány alakulására – hangsúlyozta a TV2 Mokka című műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. 

Szlávik János szerint egyértelműen az lenne a cél, hogy az átoltottsági arány Magyarországon is meghaladja a hatvan százalékot, az újfajta mutánsok megjelenése viszont megnehezíti az átoltottak számának a növelését. 

A szakember szerint ugyanakkor a vakcinákat a delta variáns esetében is érdemes beadatni, mivel azok a súlyos megbetegedések ellen mindenképpen megvédenek.

Véleménye szerint indokolatlan meghatározni, hogy egy kórházban hányan vannak az oltottak és az oltatlanok, hiszen az ellátásra szorulóknak lehet más betegsége is. – Mivel a magyarok egészségügyi állapota nem túl kedvező, nagyon sokan kerülnek kórházba egyéb betegségek miatt is. Ha eközben enyhe koronavírus-fertőzöttek is, bekerülhetnek egy olyan statisztikába, ami elferdíti a valóságot – mutatott rá a szakember. Az infektológus ezért úgy véli, célszerűbb lenne inkább azt megvizsgálni, hogy azok közül, akik koronavírus-fertőzés vagy tüdőgyulladás miatt kerültek kórházba, hányan vették fel a vakcinát, illetve hányan oltatlanok, de ezt nagyon nehéz meghatározni. Hozzátette: Romániában a kórházba került személyek kilencven százaléka oltatlan, ezért gyanítható, hogy ez Magyarországon is így van.

Szlávik János az antitestvizsgálatról kiemelte: rengeteg emberben nem termelődött ellenanyag, de ez nem azt jelenti, hogy ők védtelenek lennének. Tény, hogy van némi korreláció az antitest termelődése és a védettség között, de miután rengeteg az egyéni eltérés, ezért értelmetlen ezt mérni. 

– Az antitestszám önmagában csak egy mutató, ráadásul különböző laborokban és módszerekkel mérik, nincs standardizálva – húzta alá a főorvos. A szakember a műsorban végül kitért a harmadik oltás fontosságára is, amellyel a negyedik hullám hatása is befolyásolható. Az emlékeztető oltást – amelynek a fontosságát a WHO is hangsúlyozza – augusztus eleje óta már 911 ezer ember vette fel hazánkban.
A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arra figyelmeztetett, a delta variáns terjedése miatt Magyarországon napról napra emelkedik a fertőzöttek száma. Keddre újabb 455 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, és 17, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét. Meredeken növekszik a kórházban ápoltak száma is: jelenleg 733 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük pedig 110-en vannak lélegeztetőgépen.

A romló járványügyi adatokon kívül a negyedik hullám közeledését vetíti előre a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció emelkedése is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a víruskoncentráció mértéke a szennyvízben országos szinten továbbra is – lassú ütemben ugyan, de – növekszik. 

A 40. héten a vizsgált városok közül ez a tendencia tapasztalható Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden is, míg Salgótarjánban csökkenést mutattak ki. Az NNK ezért szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy aki még nem tette, éljen a védőoltás lehetőségével. Az NNK mellett a Magyar Tudományos Akadémia is a védőoltások felvételére buzdítja az embereket. Felhívásában azt hangsúlyozza, hogy a legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, ezért a vakcinák felvételére buzdít. A szakemberek előrejelzései szerint az orrot és a szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni, ezért azt javasolják, hogy zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és a szájat egyaránt eltakaró maszkot.

A folyamatosan romló fertőzöttségi adatokra reagálva az oktatási intézmények is szigorítottak a védekezési szabályokon, így már nemcsak az egyetemeken, hanem több általános és középiskolában is kötelező a maszkviselés. Az Eduline.hu beszámolója szerint sok iskolában már az órákon is maszkban ülnek a diákok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.