Idén is mindenkinek ingyenes az influenza elleni védőoltás

A koronavírus mellett a felső légúti megbetegedés is gyorsan terjed idén ősszel. A Covid elleni ingyenes vakcinát már csaknem hatmillióan igényelték, de jó tudni, hogy a múlt évhez hasonlóan térítésmentesen kérhető az influenza elleni szérum is.

Magyar Nemzet
2021. 10. 25. 16:27
Ferkó Attila
Salgótarján, 2017. október 24. Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hatmillió magyar állampolgár kért és vett fel eddig két oltást a koronavírus ellen. Az átoltottság jelentősen csökkenti a vírus terjedésének sebességét, ezért idén ősszel már nincs szükség olyan korlátozó intézkedésekre, mint egy évvel ezelőtt. Emiatt azonban könnyebben tud terjedni a felső légúti megbetegedést okozó influenza. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ma azt jelentette be, hogy napokon belül bárki számára ingyenesen elérhető lesz a házi- és üzemorvosoknál az influenza elleni oltóanyag.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormány és a tárca elkötelezett abban, hogy minden magyarnak térítésmenetesen biztosítsa a védőoltást, nemcsak az időseknek és a kockázati csoportba tartozóknak. Mint írták, 

az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár.

Ezért a kormány mindenkit arra biztat, hogy éljen az influenza-védőoltás lehetőségével. Kiemelték, az influenzaoltás elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy a szövődményei nagy kockázatot jelentenek.

Akik a koronavírus elleni oltást eddig nem kérték, ezután is térítésmentesen megtehetik a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon.

(Borítófotó: A múlt évhez hasonlóan idén is ingyenes az influenza elleni oltás

Fotó: Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.