Ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben

Kezdetét vette az ingyenes esélyegyenlőségi rendezvénysorozat a Városligetben. A Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány közreműködésével megvalósuló kétnapos programsorozat célja, hogy interaktív foglalkozásokon keresztül bemutassa és felhívja figyelmet azokra a kihívásokra, amelyekkel a fogyatékkal élőknek meg kell küzdeniük a mindennapjaik során, ezzel is segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat. A program első, szakmai napja az iskolás osztályoknak és pedagógusoknak szól, míg a második napon az érintett, illetve a téma iránt érdeklődő családokat várják a szervezők.

2021. 10. 08. 12:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor tudunk elfogadó és befogadó társadalmat építeni, ha mindenki megteszi és hozzáteszi a magáét

– hívta fel a figyelmet Fülöp Attila, az emberi erőforrások minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a „Tégy egy lépést!” esélyegyenlőségi napok rendezvénysorozat megnyitóján. A politikus elsőként köszönetet mondott a programsorozat kezdeményezőjének, a Millenium Házának, a Városliget Zrt.-nek, valamint a többi közreműködőnek is, amiért megmutatják, attól, hogy valaki fogyatékossággal él, ugyanolyan természetes tagja a nemzetnek és ugyanolyan értékei vannak. Szavai szerint ha az elkövetkezendő két napban néhány száz diáknak sikerül élményként átadni ezt azt üzentet, akkor már nagyon sokat tettek egy befogadó társadalom kialakításához. 

– A kormány részéről pedig szintén abban elkötelezettek, hogy az ép és fogyatékossággal élők ugyanúgy megtalálják a helyüket és a céljaikat

 – tette hozzá.

A megújult Vakok kertje Fotó: Városliget Zrt.

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: nagy örömükre szolgál, hogy a Városliget adhat otthont egy ilyen kiemelten fontos társadalmi üzenetet közvetítő eseménynek. Gyorgyevics Benedek felidézte, már a liget megújításának kezdetén alapvető szempont volt az egyenlő hozzáférés garantálása, különösen azért, mivel a Városligetben számtalan fogyatékkal élő szervezet található. 

– Amikor még nem is tudtuk pontosan, hogy milyen közösségi és kulturális terek fognak megújulni a Városligetben, egyben biztosak voltunk: olyan, közösségi, kulturális és rekreációs központot és közparkot szeretnénk létrehozni, ami mindenki számára elérhető és egyaránt hozzáférhető.

– fogalmazott. 

Annak érdekében – folytatta –, hogy a beruházás minden pontját ezen alapelv szerint tervezzék és valósítsák meg, kiterjedt társadalmi egyeztetéseket folytattak tizenhárom, fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezettel, akiknek javaslatai alapján létrejött a Liget Budapest Projekt átfogó akadálymentesítési koncepciója.

– A ligetprojekt keretében szimbolikusan az egyik első átadott intézménnyel, a felújított Vakok kertjével, a Városligeti Nagyjátszótérrel és Sportcentrummal mára egy sokkal jobban és könnyebben használható hellyé tudtuk változtatni a ligetet a fogyatékossággal élők számára, és hamarosan további fejlesztésekkel készülünk a számukra – zárta szavait a vezérigazgató.

A „Tégy egy lépést!” esélyegyenlőségi napok rendezvénysorozat keretében 

pénteken különböző programokkal várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a Braille-írás alapjaival, vagy megtudhatják milyen kerekesszékben kosárlabdázni, valamint egy betegség következményeivel együtt élni.

Fotó: Városliget Zrt.

Mindezekkel párhuzamosan a Millennium Házában a pedagógusokat szakmai módszertani előadások várják. Október 9-én a családok kerülnek fókuszba, ahol a programok immáron egy helyszínen, a Millennium Házában és a köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban zajlanak majd. Az intézmények szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett hat előadóművész előadásában koncertek, mese- és bábelőadások lesznek láthatók, az alkotókedvűeket művészeti workshop várja. Emellett lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, valamint tárlatvezetések is. 

A városligeti esélyegyenlőségi napok programjain a részvétel ingyenes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.