Lejtmenetben Karácsony, mégsem lép vissza

Nem lépek vissza – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely miután kiderült, hogy két közvélemény kutatás alapján is megelőzte őt Márki-Zay Péter, így a főpolgármester a harmadik helyre szorult vissza a baloldal miniszterelnök-jelölti versenyében. Márki-Zay ezután lényegében szószegéssel vádolta a főpolgármestert mondván: arról állapodtak meg, hogy csak ma tesznek bejelentést. Az egyre fölényesebben vezető Dobrev Klárát nem foglalkoztatja riválisai civakodása.

Bákonyi Ádám
2021. 10. 07. 6:24
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul indult a tegnap Karácsony Gergely számára. Elsőként a Medián közölte, hogy legfrissebb felmérésük szerint Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, míg a főpolgármester csupán 24 százalékon áll, így a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a baloldal miniszterelnök-jelölti versenyében, aminek a hétvégén kezdődik a második, végső fordulója. Nem sokkal később a Závecz Research is közzétette legfrissebb kutatásának eredményét, amit Márki-Zay Péter megbízásából készítettek. 

Eszerint is Dobrev bizonyult a legfőbb esélyesnek, de kiderült az is, hogy ha ő és Karácsony között kellene választani, a baloldali szimpatizánsok 53 százaléka támogatná a DK jelöltjét, és csak 39 százaléka a főpolgármestert. Ha viszont Márki-Zay lenne Dobrev kihívója, utóbbi 50 százalékot, míg Hódmezővásárhely polgármestere 43 százalékot érne el, azaz jobban meg tudná szorongatni Gyurcsány Ferenc feleségét.

Azt is megvizsgálták, hogy a saját tábor mennyiben szavazna át a másik jelöltre, ha egyikük visszalépne. Márki-Zay visszalépése esetén szavazóinak az 51 százaléka támogatná Karácsonyt a második fordulóban, míg Karácsony visszalépése esetén szavazóinak az 56 százaléka szavazna át Márki-Zayra. A felmérésből egyértelműen látszik, hogy a momentumos és jobbikos szavazók inkább Márki-Zayt preferálják Karácsonnyal szemben.

Mindezek tükrében a főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, hogy közölje: nem lép vissza. Szerinte ezt Márki-Zay Péternek kell megtennie azért, hogy létrejöjjön kettőjük előválasztási szövetsége. Noha korában maga is a Mediánnak dolgozott, Karácsony most cinikusan beszélt a közvélemény kutatások megbízhatóságáról és hogy azokból milyen következtetéseket lehet levonni. – A politika alapvetően politikai, erkölcsi kérdés és nem matek – hangoztatta. 

A főpolgármester megerősítette: nem lép vissza a második fordulóban, és képviselni fogja a saját, illetve az őt támogató pártok programját, mert meggyőződése, hogy ez a program garantálja csak Magyarország számára a társadalmi megbékélést.

Márki-Zay Péter minderre úgy reagált: meglepte Karácsony közlése, hiszen a megállapodásuk arról szólt, hogy este még folytatják a tárgyalásokat, és csak ma tesznek bejelentést. Szerinte a főpolgármester megpróbálja őt kész helyzet elé állítani, miután közvélemény kutatások formájában "megérkezett a villamos" - utalt ezzel arra, hogy Karácsony korábban úgy fogalmazott: csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos. Márki-Zay hangoztatta: hiteles adatok alapján kijelenthető, hogy Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs arra, hogy legyőzze Dobrev Klárát, és leváltsa Orbán Viktort 2022-ben. Szerinte ő viszont akár egy háromindulós versenyben is képes lehet legyőzni - ehhez 500 ezer szavazó kell - Dobrevet és Karácsonyt is.

Nekem az előválasztás nem százalékokról, esélylatolgatásról és taktikázásról szól, hanem arról a történelmi küldetésről, hogy jövő tavasszal legyőzzük Orbán Viktort és rendszerét. Engem csak ez érdekel. Az sem foglalkoztat, hogy lesz-e visszalépés vagy sem

 – reagált közösségi oldalán Dobrev Klára riválisai civakodására.

A Fidesz győzelme várható

A Fidesz listája 47, míg a Dobrev vezette ellenzéki lista 39 százalékos támogatottságot élvez - derül a már hivatkozott Závecz Research kutatásból. Eszerint ugyanez az arány áll fenn akkor is, ha Karácsony vezetné a közös baloldali listát. Ez Márki-Zay vezetésével 40 százalékos támogatottsággal bír, miközben a Fideszé így is 45 százalékot hoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.