Magyar egyetem hallgatói szereztek dobogós helyezést a Szakmák Európa-bajnokságán

Bronzérmet szerzett a győri Széchenyi István Egyetem csapata a Szakmák Európa-bajnokságán az ipari robotika kategória első magyar résztvevőjeként. Az eredmény a győri intézmény magas szintű elméleti és gyakorlati képzésének sikere is.

Forrás: Széchenyi Egyetem2021. 10. 21. 16:23
Fotó: Szatlo Gabor www.szatlogabor.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország hosszú évek óta kapcsolódik be az Euroskills versenybe, amelyre kvalifikálni a nemzeti válogatók megnyerésével lehet. Az ipari robotokat gyártó vállalat, a FANUC által tavaly rendezett hazai kvalifikáción a Széchenyi István Egyetem  Kuller Máté és Hökkön Szilárd alkotta csapata győzött és jutott be a Szakmák Európa-bajnokságának is nevezett Euroskills grazi fináléjába, ahol rögtön a harmadik helyet szerezték meg.

– Rendkívül elégedett vagyok a bronzéremmel, de főleg azokkal a tapasztalatokkal, amelyekkel gazdagodtam

 – mondta Kuller Máté. 

Kuller Máté Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

– Jó szereplésünkhöz hozzájárult, hogy igazi csapatként tudtunk együtt dolgozni

 – tette hozzá Hökkön Szilárd. Érdekesség, hogy mindketten a versenynek köszönhetően tudtak elhelyezkedni a robottechnológiai szegmensben.

Hökkön Szilárd Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

– Nagyon büszke vagyok az elvégzett munkára és az elért eredményre, hiszen a Széchenyi István Egyetem csapata volt az első magyarországi résztvevő az ipari robotika kategóriában

– fogalmazott Szilágyi Zoltán, a Széchenyi Egyetem Automatizálási Tanszékének mesteroktatója, a bronzérmes csapat felkészítője. Elmondta, hogy a versenyen egy iparirobot-alkalmazást kellett megvalósítani. Ez rendkívül komplex feladat volt, hiszen nemcsak a robot működtetése, hanem az állomás megépítése, a számítógépes szimuláció megalkotása, a robot programozása, végül pedig az alkalmazás dokumentációjának elkészítése is beletartozott.

A siker értékét növeli, hogy rendkívül erős mezőnyben született, amit mutat, hogy a győriek a francia, az orosz és az osztrák csapatot is megelőzve állhattak a dobogóra.

A Szakmák Európa-bajnokságán 31 ország versenyzői mérték össze tudásukat 38 szakmában, amelyen Magyarország az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében vett részt.

Borítóképen a győri csapat a Szakmák Európa-bajnokságán Grazban: Kuller Máté, Bíró István és Hökkön Szilárd Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.