Márki-Zay Péter sikere komoly kritika a balliberális összefogás számára

A baloldali előválasztás, ami főként egy adatgyűjtési kampány, az előre prognosztizálható forgatókönyv szerint alakult: Gyurcsány Ferenc két legfontosabb szövetségese, Dobrev Klára és Karácsony Gergely jutott be a második fordulóba, a Gyurcsánnyal szemben kritikus Márki-Zay Péter pedig várhatóan visszalép Karácsony javára – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint így biztosra mennek: az előre eltervezett forgatókönyvnek megfelelően Karácsony hozzák ki győztesnek.

Magyar Nemzet
2021. 10. 01. 15:12
Márki-Zay Péter
A politikus a világhálón szervezett magának gyűjtést Fotó: MTI/Újvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a baloldali előválasztás miniszterelnök-jelölti küzdelméről szólva elmondta: az adatokból jól látható, hogy Karácsony Gergely vidéken nem népszerű, ami a választáson komoly hátrányt jelent majd számára, hiszen az egyéni körzetek többsége vidéken található, ami egyértelműen a Fidesznek kedvez majd 2022-ben. Dobrev Klára vidéken tarolt, ami ugyancsak annak a jele, hogy Karácsony Gergellyel nehéz lesz majd küzdeni a vidéki szavazók kegyeiért. 

Jakab Péter csúfos kudarca várható volt, hiszen a botránypolitizálás a közösségi médiában ugyan hozhat lájkokat, de szavazatokat már sokkal kevésbé

– mutatott rá az elemző. Mint elmondta, a legnagyobb kudarc mindenképpen Fekete-Győr Andrásé, akire még a momentumos szavazók többsége sem szavazott. Egy ilyen csúfos kudarc után mindenképpen le kéne mondania, hiszen csak hátráltatja a továbbiakban a Momentum kampányát ez a népszerűtlen pártelnök – tette hozzá. 

Még a balliberális kemény magon belül is sokan ellenszenvvel tekintenek a Gyurcsány-féle világra. Fotó: Kollányi Péter

A szakértő szerint a Momentum és a Jobbik kudarca azzal magyarázható, hogy ők még a baloldalon belül is látványos intellektuális hiányosságoktól szenvednek, Gyurcsány Ferenc könnyen meg tudta őket vezetni. A DK ugyanis a Jobbikkal paktumot kötött, Jakab Péter pedig e paktum keretében játszotta a „bohócot”, amivel azt érte el, hogy még az ellenzéki szimpatizánsokat is elidegenítette magától. 

Ennek köszönhetően a DK leszámolt két nagy riválisával: mind Jakab Péter, mind Fekete-Győr András eljelentéktelenedett, innentől kezdve a DK vezére mellett az ellenzéki oldalon nincsen olyan erős pártelnök, aki mögött egy tíz százalék feletti párt áll. Magyarán: az előválasztás nyertese Karácsony Gergely lesz, de a győztes Gyurcsány Ferenc.

– Márki-Zay Péter harmadik helyezése azt jelzi, hogy még a balliberális kemény magon belül is sokan ellenszenvvel tekintenek a Gyurcsány-féle világra, amelyet Dobrev és Karácsony fémjelez az ellenzéki térfélen – hívta fel a figyelmet az elemző. Hozzátéve: Márki-Zay az egyedüli komolyan vehető jelölt, aki éles kritikákat fogalmazott meg még az utóbbi időszakban is a DK vezére felé. Nem meglepő, hogy éppen őt akarják most visszaléptetni, vagyis semmit sem bíznak a véletlenre. Márki-Zay Péter sikere komoly kritika a balliberális összefogás számára. 

Az előválasztást várhatóan a baloldal végigcsinálja, és a választásig együtt maradnak, hiszen a külföldi donorok ezt várják el tőlük, ráadásul a hatalomvágy is egyben tartja őket 

– véli Deák Dániel. Ugyanakkor a véleménye szerint ezt követően várható majd az összeomlás, hiszen a világon nagyon ritka az, hogy ilyen sok párt hosszú távon együtt maradjon.

Továbbá a politológus kiemelte, hogy a baloldal támogatottsága fejnehéz, ami a mostani adatokból is jól látszik, hiszen Budapestre és a nagyobb városokra összpontosul, a vidéki Magyarországot továbbra sem tudják maguk mögé állítani. 

– Ez azt jelzi, hogy a Fidesz számára akár egy kiegyenlített küzdelem esetén is reményteli lehet a 2022-es választás, hiszen az egyéni körzetek többségét meg tudja nyerni, így jelen állás szerint kényelmes parlamenti többségre számíthat a jobboldal

– rögzítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.