Megnyitotta kapuit Sümeg püspöki palotája

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, összesen hatvanmilliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei.

Forrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.2021. 10. 31. 16:28
Forrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – A sümegi püspöki palota turisztikai célú fejlesztése nevű projekt (GINOP-7.1.1-15-2015-00003) ünnepélyes megnyitóját. Az európai uniós forrás 1 723 500 000 Ft, a hazai támogatás összege pedig 319 880 007 Ft volt. A projekt összesen 2 043 380 007 Ft forrásból valósult meg – tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A palotát ünnepélyes keretek között Navracsics Tibor, Európa Kulturális Fővárosa Veszprém–Balaton 2023 kormánybiztosa, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Végh László, Sümeg polgármestere, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemében harminc műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. Padányi Biró Márton építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk püspöki palotát a több száz éves régi püspöki kúria alapjaira. Az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül. A most lezárult fejlesztés keretében a palota jelentős része újra bejárhatóvá vált, sor került többek között az emelten található gazdagon díszített könyvtárszoba restaurálására is. A palota és annak lakóinak történetét bemutató kiállítás létrejöttét az egykori püspöki enteriőrök részleges rekonstrukciója tette lehetővé.

A projekt fő célja a palota turisztikai hasznosítása volt, amelynek keretében a meglévő gyűjtemény és ismeretanyag innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel került feldolgozásra és kialakításra.

Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A fejlesztés során megtörtént a palota külső környezetének részleges felújítása, amelyben sor került többek közt a belső udvar térszervezésére és a zöldfelület rekonstruálására. A palota kétszintes épületének közel kétharmadán (1600 m²) belső átalakítási, felújítási, állagmegóvási és restaurálási munkálatok készültek el, amelynek során kiépült a modern épületgépészet: a fűtés- és a teljesen új elektromos rendszer. Ezek mellett megújultak még a közösségforgalmi vizesblokkok és az irodai részleg is, valamint kávézó és ajándékbolt került kialakításra. A palota vár felé eső oldalán mélyszivárgók kiépítésével és egy úgynevezett reversiontechnológiával a talajvizesedés megelőzésére is megoldás született.

A falkép-restaurálási munkákat a legkorszerűbb műemlékvédelmi elvek szerint végezték. A palotában 18. századi rokokó, 19. századi klasszicista és 20. századi neobarokk fal- és mennyezetfestések is láthatók. A palota egyik termében elkészült a táblás parketta rekonstrukciója, két teremben pedig az eredeti parkettákat is sikerült megmenteni és restaurálni. A palota restaurálási koncepciója és a kiállítási koncepció egymással szoros összefüggésben készült. Az épület a kiállítás minden termében önmaga is mint műtárgy mutatkozik be.

Kiállítás

A sümegi palota fejlesztése jó példa arra, hogy a tudományos előkészítésből, a kutatási eredményekből válhat a legjobb turisztikai attrakció. A püspöki lakrészben új, korszerű interaktív kiállítás került installálásra. A tárlat fő témája Padányi Biró Márton püspök életének, a barokk freskófestészetnek, Franz Anton Maulbertsch, a híres bécsi festő munkásságának, illetve a palota különböző építési szakaszainak bemutatása úgy, hogy az minden korosztály számára élmény legyen.

A modern, élményközpontú kiállítás két színes egyéniség, Márton püspök és a festő Maulbertsch találkozásával és közös alkotásával ismertet meg a történetmesélés és interaktív eszközök segítségével. 3D-s kisfilmeken és kiterjesztett valóságon alapuló visual guide tartalmak, valamint holopiramisok segítségével mutatjuk be a palota építéstörténeti fázisairól készült elméleti rekonstrukciókat.

Új funkciók – Rendezvényudvar

A megújult palota belső udvara exkluzív helyszínt biztosít kulturális célú előadásokhoz, koncertekhez, valamint családi és céges rendezvényekhez egyaránt. Egyedülálló látványt nyújt a megújult belső homlokzat és a kapualj felújítása után kialakult összkép, ami a látogatók szeme elé tárul, a háttérben a sümegi várral.

Múzeumpedagógiai programok

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokon a látogatók több, különböző korosztály számára készült interaktív foglalkozásokon keresztül ismerhetik meg Padányi Biró Márton Püspök és Franz Anton Maulbertsch festőművész életét és munkásságát.

A múzeumpedagógiai programok célja, hogy kalandos kikapcsolódást és a játszva tanulás élményét nyújtsa a látogató családoknak és óvodai, valamint iskolai csoportoknak egyaránt.

A korcsoportonként eltérő programok, interaktív séták, tematikus osztálykirándulások, kézműves- és egyéb foglalkozások a legkisebbektől a legnagyobbakig arra ösztönözik a látogatókat, hogy használják a képzeletüket és a kreativitásukat, formáljanak véleményt, alkossanak, hogy élményalapon ismerkedhessenek meg a palota, Padányi Biró Márton püspök és a festő Maulbertsch összefonódott történetével.

Kávézó és ajándékbolt

A projekt keretében egy kávézó is kialakításra került a palotában, amely jó idő esetén a belsőudvarba kitelepülve is kínálja a különböző helyi finomságokat, kávét és üdítőt.

Az ajándékboltban a palotában fellelhető jellegzetes motívumokkal díszített ajándéktárgyak mellett a környékbeli termelők és kisvállalkozók termékei is megjelennek.

A csodálatosan felújított palota interaktív tárlattal, kávézóval és múzeumshoppal november 2-tól várja az érdeklődőket.

Látogatói információk ide kattintva érhető el.

Borítókép forrása: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.