Mellrák: a korai szűrés és az önvizsgálat életet menthet

Magyarországon évente csaknem hat-nyolcezer emlőrákot diagnosztizálnak, a betegség elleni küzdelemben pedig körülbelül kétezer nő veszti életét. Az emlődaganatok nem csekély részre azonban a rendszeres önvizsgálat és szűrés, a kockázati tényezők figyelembevétele, valamint az időben megkezdett terápia által megelőzhető lehet.

2021. 10. 13. 12:39
null
Budapest, 2017. november 15. Infúziós pumpán keresztül gyógyszert kap egy ápolt gyermek a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának onkológiai és intenzív osztályán 2017. november 15-én. A Gyermekleukémia Alapítvány a klinika onkológiai és intenzív osztályainak juttatott 30 millió forintos támogatásával három darab, egyedülállóan összekapcsolható, sürgősségi életmentő betegfigyelő monitorrendszer kiépítését tette lehetővé. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlődaganatok világszerte a leggyakoribb daganatos betegségek közé tartoznak, Magyarországon pedig a tüdő- és vastagbélrák után a harmadik leggyakoribb daganatos betegség 

– hívta fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettes főorvosa a Mindennapok Női Szemmel Egyesület által szervezett, „Szűrj az életedért!” című konferencián. Takácsi-Nagy Zoltán József tájékoztatása szerint Magyarországon évente csaknem hat-nyolcezer emlőrákot diagnosztizálnak, és körülbelül kétezer nő veszti életét a betegség elleni harcban. A magyar női népesség átlagos emlőrákkockázata nyolc-tíz százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden tizedik nőnél alakul ki a betegség – magyarázta. 

Elmondása szerint a kormányzat ezért is tartotta fontosnak a daganatos, ezen belül pedig az emlőrák előfordulásának csökkentését, így a 2018-as Nemzeti Rákkontroll program által azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ra tíz százalékkal csökkenjen a daganatos halálozás Magyarországon. Takácsi-Nagy Zoltán József emellett arra is kitért, hogy

 a 2002 óta működő mellrákszűrés részvételi aránya átlagosan negyven-ötven százalék között van – amely bár európai szinten egyáltalán nem rossz eredmény –, ahhoz azonban, hogy az emlődaganat következtében elhunytak számát húsz-harminc százalékkal csökkenteni lehessen, legalább hetvenszázalékos részvételre lenne szükség. 

Ahhoz viszont, hogy ezeket az eredményeket el lehessen érni, nagyon fontos a megelőzés, hogy olyan állapotában ismerjük fel a daganatot, amikor még abszolút tünetmentes – húzta alá.

Az onkológiai intézet főigazgató-helyettes főorvosának beszámolóját követően „A rák ellen az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány elnöke szintén a prevenció fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy

 az emlődaganatok nem csekély része a daganatok kialakulásának veszélyét befolyásoló tényezők figyelembevételével megelőzhető. 

Kiss István szerint bár vannak olyan kevésbé befolyásolható kockázati tényezők – mint a genetikai faktorok, vagy a női nemi hormonok mennyisége a szervezetben –, ami ellen nem lehet tenni, ugyanakkor számos elsődleges megelőzési módszerről lehet beszélni, amit ha az életünk részévé teszünk, hosszú távon érvényesülni fognak a kedvező hatások. Ezek közül 

a megfelelő életmód és táplálkozás, az alkohol és a dohányzás kerülése, valamint a fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás a legfontosabb.

 Ezekre a kockázati tényezőkre figyelve számottevően mérsékelhető a daganatok kialakulásának az esélye – mutatott rá. Emellett – hangsúlyozta – az önvizsgálat és a szűrés a legfontosabb, hiszen az időben felfedezett elváltozások, a korai diagnózis és az időben megkezdett terápia sokszorosára növelheti a túlélés esélyét. 

A szakemberek mellett Tóth Tímea válogatott kézilabdázó, Hargitai Márta, a raktulelok.hu alapítója, Imre-Horváth Zsuzsanna, a Nőiszem Egyesület elnöke, valamint Mogyorósi Henriette blogger mesélte el, hogyan küzdött meg a diagnózissal, arra buzdítva a nőket, édesanyákat és lányokat hogy vegyenek részt az életmentő szűrővizsgálatokon. 

Az előadások és a kerekasztalbeszélgetés IDE kattintva tekinthető meg. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.