időjárás 6°C Stefánia 2021. November 28.
logo
Az elemző szerint a baloldal átrendeződésével a Gyurcsány-párt lesz erősebb

Mráz Ágoston: Nem történt ellenzékbővítés

Magyar Nemzet
2021.10.19. 14:09 2021.10.19. 14:30
Mráz Ágoston: Nem történt ellenzékbővítés

„Márki-Zay Péter annak köszönhette a sikerét, hogy elhitték róla, hogy Gyurcsány Ferenc ellen van” – fogalmazott az Inforádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston. A Nézőpont Intézet vezetője szerint az előválasztás győztese így sem elég erős, hogy a baloldal vezetője legyen.

Ha az előválasztás szavazói elhitték Márki-Zay Péterről, hogy Gyurcsány Ferenc ellen van, akkor mindaz, ami történni fog, rontja majd az imázsát

– jelentette ki az Inforádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője Závecz Tiborral, a Závecz Research Piac- és társadalomkutató Intézet ügyvezetőjével vitatkozva. Jóslatát magyarázva Mráz Ágoston hozzátette, 

Márki-Zay összefog majd Gyurcsánnyal, közös listán szerepel vele, és október 23-án közös színpadon szerepelnek, ami biztosan beárnyékolja a magáról felépített képet.

Márki-Zay Péter a baloldali előválasztáson aratott győzelmét követően úgy fogalmazott, ellenzékváltás történt, amit Závecz Tibor az „ellenzékbővítés” kifejezéssel egészített ki az Arénában folytatott vitában. Véleménye szerint az a 220 ezer szavazó, aki a második fordulóban jelent meg, nem kötődik pártokhoz, mégis szavazott, vagyis több embert tudott mozgósítani a baloldal, mint korábban.

Mráz Ágoston szerint ennek épp az ellenkezője igaz. Szerinte mivel a baloldali törzsszavazók vettek részt a voksoláson, nem lehet ellenzékbővítésről beszélni, semmivel nem lehet bizonyítani, hogy korábban nem baloldali érzelmű polgárok most váratlanul bekapcsolódtak a voksolásba egy Youtube-videó vagy egy influenszer hatására. Mint mondta, 

a baloldali táboron belüli mozgásokról van szó, ami azzal magyarázható, hogy a második fordulóban nem szimpátia alapján szavaztak a résztvevők: az volt a kérdés, hogy ki áll a legmesszebb Gyurcsány Ferenctől. 

A baloldali pártrendszer közeli átrendeződésével kapcsolatban Mráz Ágoston úgy fogalmazott: egy Gyurcsány-koalíció létrejöttére lehet számítani. A DK a legerősebb a hatpárti együttműködésben, de szövetségesre lesz szüksége, és ezt Márki-Zay Péter pártjában (MMM) találhatja meg. Az elemző szerint könnyen kitalálható, hogy a Momentum, az LMP és a Párbeszéd a Márki-Zay féle pólushoz, míg az MSZP és a DK a Dobrev–Gyurcsány pároshoz kötődik majd. A jövő kérdése az, hogy ki lesz irányító szerepben? Mráz Ágoston a DK dominanciáját jósolta.

Borítókép: Mráz Ágoston. Fotó: Soós Lajos