Novák Katalin: Az egyik legfontosabb probléma a népességfogyás

Magyarország átadja családpolitikai tapasztalatait a boszniai Szerb Köztársaságnak, és segíti az országot, hogy minél többet tudjon tenni a fiatalok támogatásáért, a gyermekvállalás segítéséért – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter, miután megbeszélést folytatott a boszniai Szerb Köztársaság elnökével.

Forrás: MTI2021. 10. 04. 12:37
Közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után Fotó: Novák Katalin Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, Magyarország segítséget nyújt annak érdekében, hogy egy jól átlátható, kiszámítható, stabil családpolitika legyen a boszniai Szerb Köztársaságban is. Novák Katalin megbeszélést folytatott Zeljka Cvijanoviccsal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, amelyen átadta a magyar családpolitikai tapasztalatokat.

Magyarország számára kiemelt fontosságú Bosznia-Hercegovinával és a boszniai Szerb Köztársasággal való együttműködés. A nemzeteink között jó kapcsolat van hosszú ideje – vélte a miniszter, aki rámutatott arra, hogy az egyik legkomolyabb probléma Bosznia-Hercegovina, Magyarország és Európa számára is a népességfogyás. 

A tárca nélküli miniszter elmondta, Magyarország családpolitikáját azért övezi figyelem, mert a családokat helyezi a középpontba, és elérte, hogy egyszerre legyen magas a gazdasági növekedés, illetve a demográfiai folyamatok is jó irányba induljanak el. A tárgyalás során megállapították, hogy milyen fontos a gyermekek védelme, és hogy a fiatalok számára élhető jövőképet tudjanak kínálni.

Novák Katalin hangsúlyozta: minden rendelkezésre álló tapasztalatot készséggel megosztanak a boszniai Szerb Köztársasággal, és mi is örömmel tanulunk tőlük. Zeljka Cvijanovics elmondta: szeretnék néhány családtámogatási intézkedésüket megújítani, illetve újakat is be kívánnak vezetni annak érdekében, hogy jobb eredményeket érjenek el a családalapítások tekintetében. Az elnök megköszönte Magyarország intézményes támogatását, továbbá a koronavírus-járvány kapcsán nyújtott segítséget is.

Zeljka Cvijanovics közölte, tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, és különösen fontosnak tartja azt az ajánlatot, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban létrehozzanak egy alapítványt, amely a gazdaság élénkítést és a beruházásokat támogatná, hiszen ennek is jelentős szerepe van a családalapításban. 

A boszniai Szerb Köztársaság kész átvenni és népszerűsíteni Magyarország jó gyakorlatait, és az elnök megerősítette: Magyarország megbízható partnerként számíthat rájuk a jövőben is.

Borítókép: Novák Katalin Facebook-oldala 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.