időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo
Kiemelt feladat a gazdaság kifehérítése és a korrupció elleni fellépés

Polt Péter: Csökkent a korrupció, kiváló az együttműködés az OLAF-fal

Szemán László János
2021.10.07. 12:30 2021.10.07. 13:24
Polt Péter: Csökkent a korrupció, kiváló az együttműködés az OLAF-fal

A regisztrált bűncselekmények, így a korrupció számának csökkenése 2020-ban is folytatódott. A 2020-as éves jelentés szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot – ami 37 százalék – jelentősen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 67 százalékában emelt vádat 2016 és 2020 között

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészi szervezet 2020-as munkájáról szóló éves beszámolóját, amelynek legfontosabb megállapításait videóüzenetben foglalta össze.

A 2020-as évet dokumentáló anyag egyik legfontosabb megállapítása, hogy a világjárvány ellenére, a jogi és technikai újításoknak köszönhetően az ügyészség hatékonyan működött. 

A 2020 márciusában bevezetett veszélyhelyzet a büntetőeljárási törvényben foglaltaktól eltérő eljárásjogi szabályokat határozott meg. Az ügyészség szerepe rendkívüli módon felértékelődött, hiszen amellett, hogy a nyomozásokat felügyelte és a vádat képviselte a bíróság előtt, az eljárások gyors és járványügyi szempontból minél kevesebb kockázatot jelentő módon való befejezését is segítette.

Az adatok azt mutatják, hogy a gyorsabb eljárási formák jelentős mértékben, csaknem 66 százalékkal nőttek az előző évihez képest. Ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy a Legfőbb Ügyészség iránymutatása szerint minden olyan ügyben, amelyben ennek törvényes feltételei adottak, büntetővégzés meghozatalára kellett indítványt tenni. A számok bizonyítják ennek a megoldásnak a sikerességét, ugyanis az összes vádemelés csaknem 72 százalékában büntetővégzés meghozatalára tett javaslatot az ügyész. Így kevesebb az ügyhátralék a bíróságokon, az ügyészség pedig tartja a maga diktálta tempót.

A regisztrált bűncselekmények számának csökkenése 2020-ban is folytatódott, de olyan területek is vannak, amelyekre a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani. 

Növekedett a szándékos befejezett emberölések és az emberölési kísérletek száma. Továbbra is emelkedik az embercsempészettel összefüggő esetek, illetve a technológiai fejlődéssel kapcsolatba hozható ügyek száma, mint például a készpénz-helyettesítő fizetési eszközhöz kapcsolódó bűncselekmények, a pénzmosás, illetve az információsrendszer- vagy adatmegsértésnek a bűncselekményei.

Az információs rendszerek útján elkövetett bűncselekmények egységes kezelésének igénye az ügyészség szervezetének fejlesztését is szükségessé tette. Ezért 2020-ban a Legfőbb Ügyészségen a kiemelt, korrupciós és szervezett bűnözés elleni ügyek főosztályán belül létrejött a kiberbűnözés elleni osztály.

A jogalkotói akarattal összhangban továbbra is kiemelt célja az ügyészségnek a gazdaság „kifehérítése”, így nagy figyelmet fordít a költségvetési csalások felderítésére. 

Bár csökken az ilyen jellegű bűncselekmények száma, továbbra is jellemző, hogy ezek az esetek szerteágazóak, bonyolult ténybeli és jogi megítélésűek, és évről évre új elkövetési formák jelentkeznek.

A korrupciós bűncselekmények miatt iktatott büntetőeljárások számának növekedése megállt, és kismértékben csökkent 2020-ban.

Az ügyészség közérdekvédelmi tevékenysége részeként 2020-ban is kiemelt figyelmet szentelt a környezet védelmének, a környezetvédelmi, természetvédelmi és állatvédelmi ügyekben az intézkedések száma több mint 43 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. A gyermek- és ifjúságvédelem területén az ügyészség által a gyámhivatalokhoz benyújtott védelembe vétel iránti hatósági eljáráskezdeményezések száma az előző évihez képest jelentősen, 22 százalékkal, a távoltartás iránti ügyek kapcsán tett figyelemfelhívások száma pedig csaknem 18 százalékkal emelkedett.

A 2020-as év ügyészségi munkájának is szerves része volt a nemzetközi együttműködések erősítése.  Polt Péter legfőbb ügyész még a járvány miatti korlátozások bevezetése előtt, 2020 januárjában találkozott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójával, Ville Italával Budapesten. A két szervezet hagyományosan kiváló munkakapcsolatát az uniós szervezet legfrissebb adatai is alátámasztják.

A 2020-as éves jelentés szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot – ami 37 százalék – jelentősen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 67 százalékában emelt vádat 2016 és 2020 között.

A további sikerek érdekében készülő együttműködési megállapodás aláírás előtt áll.

A tárgyalt év eseménye, hogy megkezdődött a szakmai egyeztetés az Európai Ügyészséggel (EPPO). Ennek eredményeként idén tavasszal a magyar ügyészség a nem csatlakozott országok közül elsőként – és eddig egyedüliként – kötött kölcsönös előnyökre épülő munkamegállapodást az EPPO-val, ezzel is kinyilvánítva az együttműködési szándékát.

Az Országgyűlésnek benyújtott éves jelentés összefoglalójában és a videóüzenetében a legfőbb ügyész kiemelte, hogy bízik az Országgyűlésben helyet foglaló képviselők támogatásában és abban, hogy pártállástól függetlenül abban érdekeltek, hogy a magyar igazságszolgáltatás és benne az ügyészség a törvényeknek megfelelően, az igazság keresése szellemében működjön.

Borítókép: Illés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.