Akkor és most – képeken a szétrombolt Budapest és a 65 évvel későbbi látkép

Horváth Zsolt 1956-ban készült fényképek helyszíneit kereste fel, hogy bemutassa, milyen volt Budapest a forradalom idején.

2021. 11. 04. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fortepan fotóarchívumnak köszönhetően számos fénykép maradt fenn a különböző történelmi korszakokból, így az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből is. Horváth Zsolt 29 éves villamosmérnök gondolt egyet, és felkereste a régi képeken szereplő budapesti helyszíneket, bemutatva azok akkori és 65 évvel későbbi, mai állapotát. 

Horváth Zsolt lapunknak elmondta, mindig is érdekelte a történelem, 1956 pedig úgy érzi, személyesen is fontos számára.

Nehéz megfogalmazni, hogy miért, a nagyszüleink megélték, szüleink pedig azt tanulták róla, hogy ellenforradalom volt.

Hozzátette: nagyra becsüli, amit akkor tettek a szabadságunkért, a Mansfeld Péter parkot minden évben felkeresi.

– 2018-ban olvastam egy cikket, hogy hagyatékból előkerült számos fotó 1956-ból, így ismertem meg a Fortepan oldalt, ahol rengeteg archív kép van, és kitaláltam, hogy felkeresem a fényképeken látott helyeket, majd megpróbálom lefotózni őket ugyanolyan szögből – fejtette ki Horváth Zsolt.

A képeken olyan ismert helyszínek szerepelnek, mint a Szabadság tér, a Corvin-köz, a Blaha Lujza tér vagy a Keleti pályaudvar.

Galériánkban megtekinthető a végeredmény, Horváth Zsoltnak pedig ezúton is köszönjük, hogy megosztotta lapunkkal a látványos montázsokat.

Az 1956-ból származó képek forrása: Fortepan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.