Álhíreket terjeszt a Momentum, a balos sajtó segíti

A Momentum Mozgalom és a baloldali sajtó szédületes sebességgel ontja magából az álhíreket. Az utóbbi két napból csak néhány példa: évente tízmilliós parkolás, luxustaxizás, kétszázmilliós tesztmegsemmisítési költség az Országos Kórházi Főigazgatóságnál. A valóság? Az már kevésbé érdekli őket. Hírlapi kacsavadászat következik.

Bácskai Balázs (MWH)
2021. 11. 25. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tompos Márton frissen kinevezett momentumos szóvivő tett arról, hogy a nyilvánosság hamar megismerje a nevét, ugyanis az elmúlt napokban két, szédületes baromságokat tartalmazó álhírt jelentetett meg az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kapcsán a Facebook-oldalán, amit a baloldali sajtó sikeresen át is vett. Tompos egyébként a Momentum „KorrupcióVadász” munkacsoportjának vezetője.

 – Az Országos Kórházi Főigazgatóság idei szerződéslistájából kiderül, hogy évi bruttó 10,7 millióért bérelnek három parkolóhelyet a vezetőknek a Szent István téri mélygarázsban 

– írta Tompos a Facebook-oldalán. Azt persze nem tudni, hogy a „korrupcióvadász” honnan szedte, hogy egy évre ennyi a bérleti díj. Az összeget az Okfő szerződéslistájából nyomozta ki. 

A dokumentum kapcsán árulkodó, hogy míg a legtöbb szerződésnél fel van tüntetve a listában annak lejárati dátuma, ennél a konkrét parkolóbérlésnél (és még néhány tételnél) nincs. Aki persze nem ismeri a közigazgatási rendszert, annak fogalma sem lehet arról, hogy miért van ez így. 

A végdátum hiánya a szakavatottak számára azt jelenti: egy több éves keretszerződésről van szó, amely határozatlan időre szól, a benne feltüntetett összeg azonban biztosan nem egy évre vonatkoznak. Az államigazgatási gyakorlat szerint ezek a megállapodások jellemzően 3-4 éves periódusra szólnak, vagyis az Okfő igazgatói pontosan annyiért parkolnak, mint mindenki más azon a környéken: évi 2-3 millió forintért.

Tompos vadász azonban itt nem állt meg: 16,5 millió forintos taxiszerződést is talált! Három évre egy 800 főt foglalkoztató intézménynél! Világbotrány. 

A főigazgatóság minderre így reagált: 

„Az Okfő szeretné egyértelművé tenni, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek szerint az Okfő többszörösen túlárazva bérel parkolóhelyeket a belvárosban. A Belügyminisztérium a saját parkolójában ugyanis csak egyetlen gépkocsinak tud parkolóhelyet biztosítani, az Okfő egyéb gépjárművei részére nem.

 A járvány elleni védekezés során azonban akár napi több alkalommal is szükségessé válik az Okfő fővárosi telephelyein dolgozó munkatársainak a Belügyminisztériumban vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumában történő megjelenése, ezért került sor három gépkocsi részére parkolóhely bérlésre, autónként havi 64 173 forintos áron. A beszerzés során hivatalunk minden hatályos jogszabályt betartott. 

Ugyancsak nem igaz az az állítás, amely szerint luxustaxi-szerződést kötött volna az Okfő. Az éves keretszerződés ugyanis tartalmazza az Okfő összes Budapest Taxival kapcsolatos taxikártyáját (ügyintézői taxikártya). Az Okfő taxiforgalma átlagosan 300 000 forint körül alakul havonta. Egy több mint 800 fő dolgozót foglalkoztató, 10 fővárosi telephellyel rendelkező szervezet esetében mindez nem tekinthető kiugrónak.” 

A hab a tortán pedig a Lakner Zoltán baloldali politológus neve által fémjelzett Jelen hírportálon megjelent álhír volt, amely szintén futótűzként terjedt el a balliberális médiában: az Okfő 206 millió forintért semmisített meg 5 milliárd forintnyi értékű, lejárt PCR-tesztet. A valóságot azonban már az Okfő közleménye tartalmazza: 

„Nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően.” 

Hozzátették: „a beszerzett PCR-tesztek a kórházak számára folyamatosan rendelhetők a koronavírus-járvány kezdete óta. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a rövid idő alatt eredményt adó, így a járvány hatékonyabb kezelését biztosító gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét. Az egészségügyben mindig a betegbiztonság a legfontosabb szempont, éppen ezért a betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.”

Bravúros napokat tudhat maga mögött a baloldali sajtó.

Borítókép: Tompos Márton és Fekete-Győr András (Fotó: Facebook/Tompos Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.