Az Alkotmánybíróság dönthet a Kúria által kifogásolt népszavazási kérdésről

A Kúria Kovács András bíró által vezetett tanácsa október végén megtagadta a kormány gyerekvédelmi népszavazásának egyik kérdésének hitelesítését.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 20:31
null
A parlament 2011-ben fogadta el a legmagasabb szintű jogszabályt Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány, mivel a Kúria kifogásolta a kiskorúak nemátalakításról szóló népszavazási kérdésüket – írja a Népszava, idézve az Alkotmánybíróság (AB) honlapjára feltöltött alkotmányjogi panaszt.  

A Kúria egyik kormányellenes bírája beállt genderistának, és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében

írta még pár héttel ezelőtt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a legfelsőbb bírói fórum Kovács András bíró vezette tanácsának döntéséről. A kormány július végén jelentette be, hogy gyerekvédelmi népszavazást indít, amelynek kérdéseit július 30-án hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. A TASZ és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mind az öt kérdést megtámadta. A vitatott kérdés így szól:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?

A Kúria úgy döntött, hogy a fenti kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az alaptörvény megváltoztatására, márpedig szerintük bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az alaptörvény módosítása válna szükségessé. A Kúria azt is kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket, a TASZ szerint a gyerekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybevételéről szóló döntés meghozatalának általános – az életkortól és döntési képességtől független – tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.

A kormány most panaszt nyújtott be a Kúria döntése ellen az Alkotmánybírósághoz, szerintük ugyanis éppen ez a döntés sérti az alaptörvényben szereplő tisztességes eljáráshoz való jogot, mivel „a Kúria a népszavazásra javasolt kérdés szövegétől eltérve, annak tartalmát önkényesen kibővítve contra legem (törvénnyel szembeni) jogértelmezést folytatott”, írják a beadványban.

Borítókép: Dr. Juhász Miklós (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.