Jövőre áll bíróság elé Bige László

A jövő évben állhat bíróság elé a hűtlen kezeléssel vádolt Bige László, aki a napokban bejelentette, hogy kész pénzzel is támogatni a baloldal és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányát. A műtrágyakirályként is emlegetett milliárdos politikai támadásnak tekinti az eljárást, ezért gyakorlatilag hadat üzent a kormánynak.

Mediaworks Hírcentrum
2021. 11. 04. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban a jövő évben indulhat a tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken Bige László a baloldal választási kampányát támogató milliárdos ügyében – értesült a Mediaworks Hírcentruma. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség október első felében emelt vádat hűtlen kezelés bűntette miatt a műtrágyakirályként elhíresült Bige és öt munkatársa ellen. Az erről szóló közleményben az ügyészség nem nevesítette Bigét, ám egyrészt az üzletember beazonosítható volt a megadott adatok alapján, másrészt később el is ismerte, hogy ő a megvádolt személy. A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, hogy a vádiratot még nem kapták meg vádlottak a bíróságtól, ennek a vádemeléstől számított harminc napon belül kell megtörténnie, tehát várhatóan a napokban.

A vádak szerint 

a baloldal mecénása, Bige László és társai összesen kétmilliárd forinttal károsították meg a műtrágyakirály saját cégét, miközben a nagyvállalkozó több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt is kapott.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a vádirat szerint Bige vádlottársai közül négyen a gyártóüzemben dolgoztak, míg ötödik társuk a műtrágya-kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezette. A gyárban, mint minden üzemben, rendszeresen keletkeznek olyan termékek, amelyek nem felelnek meg a szabványoknak, ám ennek ellenére felhasználhatóak. A vádirat szerint 

Bige utasítására a selejtes árukat a többi vádlott bevonásával értékcsökkentnek nyilvánították, majd az önköltségi ár alatti összegben határozták meg az értékét.

Ezeket a termékeket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd azt olyan áron értékesítették tovább, mintha nem minőséghibás termékekről lenne szó, tehát jóval magasabb áron adták el őket, mint a beszerzési ár.

A kormányváltásban bízik a kartellező vállalkozó. Fotó: MTI/Balázs Attila

A vádak szerint Bige László megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben. Ezt az összeget úgy tudta előteremteni, hogy a végfelhasználóktól a kiszámlázott összegen felül is pénzt vett át. Összesen 764 millió forintot adott át a kereskedő így az első rendű vádlottnak, azaz Bigének, illetve egy alkalommal a vádlott azt kérte, hogy vásároljon számára a saját nevében egy 25 millió forint értékű karórát, amit a nyomozás során le is foglalt a rendőrség.

A Forbes magazin szerint a tizenkettedik leggazdagabb magyar, a 115,5 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige László a közelmúltban a Partizán nevű csatornának adott interjút, ahol gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó nyomozás miatt. A Klubrádió műsorában október elején egyértelművé tette, hogy beszáll a baloldal választási kampányába. Úgy fogalmazott: minden sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány. Ezzel a kijelentésével Bige sokat elárult arról, hogy a jelenlegi helyzetében személyesen érdekelt a kormányváltásban. Legutóbb a múlt vasárnap már konkrétan azt mondta, hogy kész anyagilag is támogatni a baloldal miniszterelnök-elöltjének, Márki-Zay Péternek a kampányát. 

A fentiek fényében különösen elgondolkodtató, hogy Bige László a műtrágya piac egyeduralkodója hét éven át próbált jogsértő módon előnyhöz jutni a termelők rovására. Ismert, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a napokban rekordösszegű, 14 milliárd forintos bírságot szabott kartellezés miatt, ebből 11 milliárd a baloldali milliárdos cégcsoportját sújtotta. A hivatal négy éven át tartó vizsgálata ugyanis megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A GVH sajtószóvivője a Mediaworks Hírcentrumának elmondta, hogy a kartellező cégek jelentős kárt okozhattak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt, és az import lehetőséget. 

Mindezzel megkárosíthatták a fogyasztókat is, hiszen hét éven át mindenki megfizethette az áremelkedést, aki zöldséget és gyümölcsöt vásárolt.

Bige László mérhetetlen gazdagságába a napokban a Ripost felvételeinek segítségével nyerhettünk betekintést a Nyíregyháza környékén található gigantikus méretű birtokán. A saját tórendszerű, több milliárd forintot érő területre földi halandók számára megközelíthetetlen erődrendszert építtetett a baloldal pénzelője. A birtokot betonburkolatú vizesárok, megfigyelőrendszerrel felszerelt masszív kerítés és milliós quadokkal ellátott őrség védi a hívatlan látogatóktól. Saját, házi vadasparkot is létrehozott Bige László, itt több száz őzet, szarvast, vaddisznót zsúfolt be a kerítése mögé.

De nem csak itt hódolhat a vadász szenvedélyének, ugyanis az erdélyi Kovászna megye hegyei között, ezer méter magasan fekvő Komandó községben is van egy vadászbirtoka, rajta egy hatalmas kastélyszerű épülettel. Ide rendszerint a saját – hárommilliárd forintot érő – helikopterével érkezik kipihenni a fáradalmait.

Borítókép: Bige László erdélyi birtoka (Fotó: Google Street View)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.