időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Közel nyolcszázezer érvényes aláírás a nemzeti régiók védelmében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.03. 17:48 2021.11.03. 18:20
Közel nyolcszázezer érvényes aláírás a nemzeti régiók védelmében

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a szerdai ülésén elfogadta a nemzeti régiók védelmét sürgető európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést. Eszerint 

774 441 érvényes aláírás gyűlt össze, ebből 691 018-at elektronikusan, 83 423-at pedig papíralapon nyújtottak be.

Az NVB a szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) jelentését az aláírások ellenőrzéséről. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a kezdeményezés kapcsolattartóinak, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke korábban arról beszélt: az európai polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségeket, és az őshonos kisebbségek közvetlenül is részesülhessenek az EU kohéziós forrásaiból nyelvük, kultúrájuk megőrzéséért. 

Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács által indított Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárvány miatt az Európai Bizottság többször is meghosszabbította a polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének határidejét, amely így 2021. május 7. lett. A szervezői csoport a Magyarországról származó, papíralapon és online gyűjtött támogató nyilatkozatokat a május 7-i gyűjtési határidő lejártát követően a nyáron benyújtotta a Nemzeti Választási Irodához (NVI) ellenőrzésre. 

Az ellenőrizendő mintegy kilencszázezer aláírás döntő része elektronikus formában gyűlt össze.

Az NVI-nek három hónap állt rendelkezésére, hogy valamennyi támogatói nyilatkozatot az uniós és a magyar jogszabályokban meghatározottak szerint tételesen megvizsgáljon.

Borítókép: Székely őrtűz (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.