Magyarország legmodernebb kutató-mentő terepjáróját állították üzembe

Hegyről, mélyből, vízből és jégről mentésre alkalmas eszközökkel is rendelkezik a mentőorvosi felszerelés mellett, valamint mentőkutyák szállítására is használható a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat új, Magyarországon egyedülálló terepjáró mentőautója, amelyet ma adtak át hivatalosan a Pannon Mentőkutyás Alapítvány szentendrei telephelyén. Az egyedi igényekre szabott járművel az év minden napján, éjjel nappal készenlétben állnak a szervezet speciális tudású önkéntesei, hogy különleges helyzetekben segítsék az életmentést.

Forrás: Sajtóközlemény2021. 11. 18. 13:04
20211118 szentendre pap sziget uj katasztrofa vedelmis autot esetkocsit adtak at a takarekbank es meszaros holding kozremukodesevel havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Magyarország egyik legismertebb mentőcsapataként évente mintegy 150 esetben vesz részt speciális felszereléssel, 

szakemberekkel és kutyákkal emberek vagy állatok felkutatásában és mentésében, káresetek felszámolásában, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte. 

Dolgoznak gázrobbanások, épületomlások, természeti csapások, árvizek, repülőgép-balesetek, vonatszerencsétlenségek, földrengések, cunamik, földcsuszamlások során, például a devecseri vörösiszap-katasztrófánál vagy a Hableány szerencsétlenségénél is ott voltak.

A szolgáltat eddig használt terepjáró mentőautója kiöregedett, a szigorú jogszabályi követelmények miatt már nem használható, ezért pótolni kellett. Az új gépjármű egy mentőorvosi minősítéssel rendelkező beavatkozó autó, a jogszabályban előírt, emelt szintű egészségügyi felszereléssel. Emellett mentőkutyák is helyet kapnak rajta speciális kennelekben. 

A mentőautó ezen kívül minden olyan szerelékkel rendelkezik, amely hegyről, mélyből, fáról, vízből, iszapból, jégről, valamint romok alóli mentéshez szükséges.

Fotó: Havran Zoltán

 Az eszközök között található többféle hőkamera, hangdetektor, száloptikás kamera, csőkamera, drónok, kötéltechnika, búvártechnika, világító rendszerek és többféle rádiótechnika.

Fotó: Havran Zoltán

A Mészáros Csoporttal együttműködve a Takarékbank 25 millió forintos támogatást nyújtott a szolgálatot fenntartó alapítványnak az új jármű beszerzésére és felszerelésére.

Borítókép: az új mentőautó (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.