időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Már hazánkban is kapható a gyerekeknek orron át adható, influenza elleni vakcina

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.25. 12:27 2021.11.25. 12:33
Már hazánkban is kapható a gyerekeknek orron át adható, influenza elleni vakcina

November közepétől Magyarországon is elérhető a gyerekeknek orron át adható, influenza elleni vakcina, amely 24 hónapos kortól használható –adta hírül a készítményt gyártó AstraZeneca. A négykomponensű szerben elölt formában mindkét A és mindkét B vírustörzs megtalálható, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően évről évre az adott szezonnak megfelelően aktualizálnak.

A gyártó közleményében hangsúlyozza: az influenzaszezonban a megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben óvodákban és iskolákban. 

Tanulmányok szerint a gyerekek hosszabb ideig ürítik az influenzavírust, mint a felnőttek, akár tíz napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már több nappal a betegség megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust. 

Az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak, és a cukorbetegek) körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, de a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Esetükben a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye. 

A Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray receptköteles, a készítmény orvosi, egészségügyi felügyelettel adható be.

Borítókép: egy kisgyermeknek adják be a Fluenz Tetra influenza elleni vakcinát (Fotó: Képernyőkép, https://vimeo.com/100908791)