Nacsa Lőrinc: Márki-Zay az energiapolitikában is igyekszik felvenni a gyurcsányi tempót

Emlékezhetünk arra, amikor a Gyurcsány–Bajnai-kormányok háromszorosára emelték a földgáz árát és duplájára a villamos energia árakat is, a magyar embereknek pedig Európa legdrágább energiaárait kellett fizetniük. Ezt változtatta meg a rezsicsökkentés, így most Európa legolcsóbb rezsijét fizetik a magyar emberek – mondta a Magyar Nemzetnek Nacsa Lőrinc, kormánypárti országgyűlési képviselő Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltének azon kijelentésére: „Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet”.

2021. 11. 02. 14:47
NACSA Lõrinc
Budapest, 2020. június 3. Nacsa Lõrinc, a KDNP parlamenti képviselõje felszólal az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Márki-Zay Péter ebben a témában is igyekszik felvenni a baloldal tempóját, a gyurcsányi tempót. Korábban számos politikus is támadta a rezsicsökkentést. Dobrev Klára azt mondta, hogy rezsicsökkentés nem is történt meg, Jakab Péter pedig – aki csúfosan megbukott az előválasztáson – kijelentette, hogy a rezsicsökkentés az évszázad átverése – emlékeztetett a KDNP képviselőcsoportjának szóvivője. 

Nacsa Lőrinc felidézte: amikor a Gyurcsány–Bajnai-kormányok háromszorosára emelték a gázárát és duplájára a villamosenergia-árakat is, a magyar embereknek Európa legdrágább energiaárait kellett fizetniük. Ezt változtatta meg a rezsicsökkentés, most Európa legolcsóbb rezsijét fizetik a magyar háztartások.

– Miközben Európa számos országában emelkednek az energiaárak, Márki-Zay Péter ugyanazt a piaci szabályozást állítaná vissza, ami a mostani számítások szerint egy átlagos magyar családnak évi négyszázezer forint pluszt jelentene. Ugyanakkor mi továbbra is meg fogjuk védeni a rezsicsökkentés eredményeit, nem szeretnénk, hogy ha újra előfordulna az, hogy elszabadulnának az országban az energiaárak. Nem engedjük visszatérni a múlt ötleteit és a múlt embereit – szögezte la a Magyar Nemzetnek Nacsa Lőrinc. 

Márki-Zay a Hvg.hu és a Greenpeace közös, Klímaválasztás 2022 című online vitaműsorában közvetlenül a baloldali előválasztás második fordulóját megelőzően azt mondta: „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány részben éppen abba bukott bele, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat.”

A hódmezővásárhelyi polgármester kijelentése nyomán a KDNP-s politikus a migrációval kapcsolatban vont párhuzamot, felidézve Karácsony Gergely szavait, aki egy külföldi lapinterjúban elmondta: a migráció egy olyan téma, amiről nem fognak beszélni a kampányban, de az európai mainstreamnek megfelelően fognak cselekedni.

– Azt látjuk, hogy nem a magyar emberek érdekeiben politizálnak és próbálják meg az intézkedéseiket bejelenteni, hanem kizárólag hatalomtechnikai szempontból cselekednek – mutatott rá a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője. 

Márki-Zay Péter azt szeretné, hogy a fogyasztás legyen alacsony

Mint ismert, Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak „iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is.”

Fotó: Mirkó István

„Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, aki azt is hozzátette: a fenntarthatóság azt is jelenti, hogy mindenki megérzi az áremelkedéseket, mert „végül mindent a fogyasztó fizet”. Az október 14-i műsorban végül a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjévé avanzsált politikus akkori riválisának, Dobrev Klárának azt is megjegyezte, hogy „a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni”.

Márki-Zay szerint az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a lakossági energiaárak tekintetében is a Gyurcsány vezette szivárványkoalíció kottájából játszik. 

A baloldali képviselők egy-két hónapja is arról beszéltek, hogy a 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai-korszakhoz hasonlóan – a brüsszeli ajánlásoknak megfelelően – liberalizálni kell az energiaárakat, és a piac után kell igazodni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a rezsicsökkentést „hülyeségnek” nevezte egy, az Origónak 2014-ben adott interjúban. Ugyan abban az évben Gyurcsány egy szegedi lakossági fórumon így fogalmazott: „Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon.”

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.