időjárás 2°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo
Továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 56 százaléka Fidesz-támogató és csak 42 százalékuk a baloldal szavazója

Nézőpont Intézet: Márki-Zay népszerűtlenebb a baloldalnál

Magyar Nemzet
2021.11.15. 16:45 2021.11.15. 16:53
Nézőpont Intézet: Márki-Zay népszerűtlenebb a baloldalnál

Nem hozott új szavazókat sőt, a meglévő baloldaliakat sem tudja egységesen maga mögé állítani Márki-Zay Péter. Míg a biztosan szavazó pártválasztók 42 százaléka baloldali, addig csak 24 százalékára számíthatna a hódmezővásárhelyi polgármester – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Már egy hónapja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, de népszerűségben továbbra sem sikerül országos áttörést elérnie. A Nézőpont Intézet korábbi kutatása már felhívta rá a figyelmet, hogy a baloldal népszerűség-növekedésében nem segített a miniszterelnök-jelölt megnevezése, hiszen sem a Fidesz, sem a baloldali közös lista népszerűsége nem változott. Ezt a tendenciát a legfrissebb adatok is alátámasztják, 

továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 56 százaléka Fidesz-támogató és csak 42 százalékuk a baloldal szavazója.

A baloldal problémája azonban ennél is súlyosabb. Márki-Zay Péter ugyanis a jelenlegi kormánykritikus szavazótábor egészének sem elfogadható. 

Arra a kérdésre, hogy „Márki-Zay Péter vagy valaki más” legyen-e a miniszterelnök, csupán az aktív szavazók 24 százaléka nyilatkozott támogatóan a hódmezővásárhelyi polgármesterről, a válaszadók 62 százaléka a „más” alternatívát választotta. A baloldali szavazótábornak csak 58 százaléka mondta azt, hogy Márki-Zayt szeretné kormányfőnek, 26 százalékuk „valaki mást” (a többiek nem tudtak dönteni vagy nem kívántak válaszolni).

A baloldali összefogás számára figyelmeztető jel, hogy a „politikai innovációnak” tervezett baloldali előválasztás során nem egy tábornövelő, hanem egy tábormegosztó jelöltet sikerült pajzsra emelniük. Már az október 23-i ünnep baloldali kudarca is megmutatta, hogy a baloldali pártokkal is hadakozó kormányfőjelölt az érintett pártok támogatói körben mérsékelt népszerűséget remélhet.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)