időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo
A friss számokból látszik: új miniszterelnök-jelölt sem segít a baloldalon

Nézőpont: Márki-Zay nem húz felfelé

Kreft-Horváth Márk
2021.11.07. 17:30 2021.11.07. 17:58
Nézőpont: Márki-Zay nem húz felfelé

„Nem jelentett változást Márki-Zay Péter »berobbanása« a bal- és jobboldal erőviszonyaiban” – írja a Magyar Nemzetnek küldött legújabb elemzésében a Nézőpont Intézet, mely kimutatta, hogyan változott a két politikai oldal támogatottsága az előválasztás ideje alatt. A kutatócég legújabb, már november elején készített felmérése alapján a Fidesz 56 százalékon áll, ami jobb, mint az előválasztás elején mért eredménye, a baloldal viszont gyengült szeptemberhez képest, jelenleg 42 százalékosra becsülhető a támogatottságuk.

Márki-Zay Péter esetében nem beszélhetünk erős startról, az október 16-i, baloldali miniszterelnök-jelöltté választása óta készült három közvélemény-kutatás is a Fidesz és a baloldal helyzetének változatlanságát mutatja. 

A legfrissebb, november 2–3. között készült felmérés alapján pedig a Fidesz eredménye változatlanul 56, a baloldali lista eredménye 42 százalékra becsülhető – ismerteti legújabb kutatási eredményeit a Nézőpont Intézet. „Ha most lenne a választás, azt egyértelműen a Fidesz nyerné meg” – összegez a felmérés. A Nézőpont heti közvélemény-kutatása a pártlisták legvalószínűbb eredményét a baloldali pártok előválasztásának első fordulója után a Fidesz esetében 54, a baloldal esetében 44 százalékra becsülte. Ekkor tűnt fel a hódmezővásárhelyi polgármester, s vált harmadik helyezettből Dobrev Klára esélyes kihívójává. Az október 4–6. közötti felmérés nem mutatott a baloldal nyilvános belharca ellenére változást a pártpreferenciákban. 

Azzal, hogy Márki-Zay Karácsony helyére lépett, egyedül a Fidesz erősödött, de csak hibahatáron belül.

Az október 11–13. között készült felmérésben 54-ről 56 százalékra emelkedett a kormánypárt támogatottsága. Az előválasztás második fordulóját megnyerte ugyan a hódmezővásárhelyi polgármester, de ez sem járt a baloldal erősödésével, az október 18–20. között készült felmérés szerint 42-ről 43 százalékra változott a baloldali „közös lista” támogatottsága. 

Forrás: Nézőpont Intézet

A közvélemény-kutató cég arra is felhívja a figyelmet, hogy egy új személy megjelenése a politikában az esetek többségében hirtelen nagy figyelmet generál, és könnyen szimpatikussá válhat akár széles tömegek számára is. Ilyenkor az új politikai „sztár” feladata, hogy a kedvező helyzetét legalább a választásokig fenntartsa.  Sok baloldali véleményformáló szintén nagy reményeket fűzött Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltté választásához: egyesek a jobboldali választók megszólítását, mások a fiatal választók mobilizálását várták tőle. 

„Ezzel szemben a migrációpárti és rezsicsökkentés-ellenes mondatai inkább elbizonytalaníthatták a potenciális támogatóit” 

– jegyzi meg a Nézőpont Intézet. Mint írják, tény, hogy az előválasztás győztes kormányfő-jelöltje három hét után egyáltalán nem segített a baloldal közös listájának. „Hiába hangzatos ígérete, Márki-Zay Péter nem húzta az őt felemelő pártokat »csak felfelé«” – tetszik hozzá. Az intézet szerint ha a baloldali csoda elmarad, a Márki-Zay Péterbe vetett, megelőlegezett bizalom is elillanhat. 

A közvélemény-kutató cég által levont következtetés egybevág a Magyar Nemzet által a múlt héten megírt értesülésekkel, melyek szerint a baloldali pártok magára hagyták pártonkívüli jelöltjüket. 

Lapunknak a baloldal belső folyamataira rálátó források azt mondták, politikai értelemben széteshet az összefogás, ha Márki-Zay Péter továbbra is konfliktusos irányba halad. 

Ebben az esetben a hat párt vezetői hozhatnának „bölcs döntést” az új jelölt személyéről. A pártok egyelőre kivárnak azzal kapcsolatban, hogy jelöltjük hogyan teljesít, most még nem akarják lecserélni, hiszen az túl nagy hitelvesztést jelentene a baloldal számára. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.