Országosan a megkérdezettek harminc százaléka van a szigorítás mellett

Már a járványügyi intézkedések csütörtöki szigorítása előtt növekedett a több fegyelmezettséget elváró lakosok aránya.

Magyar Nemzet
Forrás: Nézőpont Intézet2021. 11. 01. 13:05
null
Miskolc, 2020. április 23. Utasok védõmaszkban utaznak egy miskolci autóbuszon 2020. április 23-án. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a Miskolci Közlekedési Vállalat jármûvein bevezették a kötelezõ maszkviselést. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten 30 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a koronavírus elleni védekezés részeként szigorúbb intézkedéseket várnak – írta a Nézőpont Intézet a legújabb, koronavírus-járvány elleni kormányzati intézkedéseket vizsgáló közvélemény-kutatásában. Az intézet hangsúlyozta: az általuk készített felmérés a kormány csütörtöki bejelentését megelőzően készült, tehát az újabb szigorítások társadalmi elfogadottságát még nem vizsgálta. Azonban az elemzésből egyértelműen kiolvasható, hogy a járvány elleni védekezés szigorítását támogatók aránya 25 százalékról 30 százalékra emelkedett október utolsó hetéig.

– Tíz megkérdezettből hárman követelték múlt héten a koronavírus elleni intézkedések szigorítását, amelyet a kormány – éppen a Nézőpont Intézet adatfelvételének csütörtök délelőtti lezárulta után – be is jelentett. Ezzel a jól időzített bejelentéssel alighanem a társadalmi hangulat szigorításpárti fordulatát előzte meg a kabinet – mutatott rá az elemzés.

A Nézőpont Intézet reprezentatív kutatásából kiderült: elsősorban a kormánykritikus válaszadók szerettek volna szigorításokat, akiknek a 61 százaléka volt azon az állásponton, hogy a koronavírus negyedik hullámában már komolyabb óvintézkedésekre van szükség. Ezzel szemben a társadalom kormánypárti részének mintegy 76 százaléka megfelelően szigorúnak találta az akkor életben lévő szabályokat, vélhetően elsősorban az oltásokra helyezett hangsúllyal. – Csupán a 17 százalékuk támogatta a nagyobb fegyelem elrendelését – tették hozzá. Mint írták: a szigorúság mértékével egyetértők aránya nem csökkent a hibahatárt meghaladó mértékben (58 százalék), viszont az aktuális intézkedéseket túl szigorúnak tartók aránya igen, ami 8 százalék. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban: a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány szigorításokat rendel el a járvány elleni védekezésben. Az intézkedéseket tartalmazó rendelet még aznap megjelent a Magyar Közlönyben, ami alapján november elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. 

Érdemes megjegyezni: a Nézőpont Intézet felmérése csütörtökön ért véget, vagyis elmondható, hogy a kormány azonnal reagált a szigorításokat elváró társadalom igényeire.

Borítókép: MTI/Vajda János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.