Sorra szigorítanak az intézmények

A kormány által bevezetett védelmi intézkedéseken kívül a fővárosi önkormányzat további szigorításokat léptet életbe Budapesten: a városvezetés döntése értelmében a fővárosi színházakban és mozikban is kötelező maszkot viselni, egyes gyógyfürdők pedig szintén az orr és a száj eltakarása mellett döntöttek. A súlyosbodó járványhelyzet következtében az egyházak is szigorítanak: a váci és kaposvári egyházmegyében már döntöttek a kötelező maszkhasználatról, sőt további óvintézkedések bevezetését is mérlegelik.

2021. 11. 02. 21:34
null
Felüdülés a Szent Gellért Gyógyfürdő termálmedencéjében Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napról napra romló járványadatok következtében a budapesti gyógyfürdők is a maszkhasználat visszavezetése mellett döntöttek: 

a medencék, a szaunák vagy gőzkabinok kivételével a budapesti gyógyfürdőkben mindenhol, tehát az összes közösségi, zárt térben, a folyosókon, a pénztáraknál és az öltözőkben is hordani kell az orrot és a szájat eltakaró maszkot. 

Ennek kapcsán Rusvai Miklós víruskutató felhívta a figyelmet, hogy a maszkviselés helyett érdemesebb lenne ismét a védettségi igazolványhoz kötni a gyógyfürdőkbe való belépést, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) előírása nélkül nem tervez szigorítani a jelenleg érvényben lévő szabályokon. A gyógyfürdőkkel ellentétben egyedül a budapesti Aquaworld döntött úgy, hogy november 5-től a komplexum szolgáltatásainak igénybevételét minden esetben érvényes védettségi kártya felmutatásához köti. 

A delta variáns terjedése a magyarországi egyházakat is fokozott védekezésre készteti: a Váci és a Kaposvári Egyházmegye, valamint az Esztergom–budapesti Főegyházmegye is bejelentette, hogy

 november elejétől a szentmiséken és más templomi szertartásokon kötelezővé teszi a maszkhasználatot, a kézfogást a liturgiában mellőzni kell, az áldoztatás pedig csak kézbe történhet. 

Lapunk a Magyarországi Református Egyház (MRE), valamint a Magyarországi Baptista Egyházat (MBE) is megkérdezte, tervezik-e a maszkhasználat és egyéb járványügyi intézkedések bevezetését. Válaszul az MBE közölte: a baptista egyházban a járványügyért felelős testület most tájékozódik, és hamarosan meghozza a döntését. Az MRE szintén arról tájékoztatta lapunkat, hogy zajlanak az egyeztetések a járványügyi intézkedések esetleges szigorításáról. 

Számos európai országhoz hasonlóan a járvány negyedik hullámának megfékezésére a magyar kormány is a védelmi intézkedések szigorítása mellett döntött. A rendeletnek megfelelően november elsejétől ismét kötelezővé vált a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése és a munkahelyek védelme érdekében pedig a munkavégzés feltételeként a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét a dolgozóiknak. A kormányzat döntése értelmében az állami szférában dolgozóknál elvárt, az önkormányzatoknál pedig a polgármesterek dönthetnek az oltás felvételéről. Az országos tiszti főorvos emellett Magyarország összes kórházában látogatási tilalmat rendelt el, a szociális intézmények pedig saját hatáskörben rendelhetik el az intézményre vonatkozóan az elhagyási és a látogatási tilalom bevezetését. 

Az országosan elrendelt védelmi intézkedéseken kívül Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán bejelentette: mivel minden zárt térben el kellene rendelni az orr és a száj eltakarását, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy 

a fővárosi fenntartású mozikban és színházakban is kötelezővé válik a maszkviselés. 

A fővárosi idősotthonokban szintén változnak a járványügyi szabályok, így a városvezetés döntése értelmében az ünnepek után izolálni kell azokat a bentlakókat, akiket hétvégére hazavittek. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.