Varga Judit: Európa akkor tud igazán jól megújulni, ha a konzervatívok dominálnak

Olyan kérdésekben is fontos lenne a konzervatív dominancia, mint az integráció és a veszélyek elhárítása – mondta az igazságügyi miniszter Budapesten, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat keretében tartott hétfői kerekasztal-beszélgetésen. Szerinte a brüsszeli elit távol került az európai emberektől, és ez a korábbiaknál nagyobb igényt gerjeszt a konzervatív politika iránt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 30. 8:42
null
2021.05.29. Budapest Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai felmérésekből az látszik, hogy az elit nagyon messze került az európai emberektől, és van igény arra, hogy valaki konzervatív politikát fogalmazzon meg

– jelentette ki Varga Judit egy tegnapi kerekasztal-beszélgetésen, melyen Martonyi János volt külügyminiszterrel vettek részt. 

Az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat részeként tartott eseményen kiderült, hogy az igazságügyi miniszter szerint 

jelenleg formálódóban van egy új európai konzervatív oldal. 

– Ha 2022-ben a magyar kormány meg tudja erősíteni a helyét és legitimációját Magyarországon, akkor ennél erősebb fegyver és hatalmasabb lehetőség egész Európának is ritkán fog adódni, azáltal, hogy a konzervatív oldal megerősítést nyerhet – magyarázta. Varga Judit szerint 

csak úgy tudunk igazán jól megújulni, mint integráció is, vagy akár veszélyeket elhárítani, ha a konzervatívok tudnak ebben dominálni.

A miniszter kiemelte, a kormány európai politikája abból indul ki, hogy az identitásunk, a nemzeti tudatunk határozza meg azt, hogy európaiak vagyunk. Ez nem is lehetne fordítva, hiszen nincs európai démosz, hanem országok vannak Európában. Varga Judit azt is kijelentette, hogy „a bűnök bűne a […] múlt újraírásával kezdődött”, amit a Juncker-bizottság hozott el.

Amikor Jean-Claude Juncker a hivatalába került azt mondta, hogy politikai bizottságot épít, így gyakorlatilag legitimálta a brüsszeli buboréknak azt az önálló fejlődését, ami ma már minden egyes nagy nemzetközi szervezetnél jellemző. A miniszter szerint 

Jean-Claude Juncker fő bűne, hogy elengedte a briteket és beengedte a migránsokat. 

Varga Judit azt mondta, az a baja a brüsszeli buboréknak, hogy nem is lehet azt várni tőle, hogy egy válságra olyan választ ad, amely rezonál a valóságra, mert ő mindig a saját érdekei mentén fog harcolni. 

Hangsúlyozta, 

nem szabad feladni a küzdelmet, amelyhez az is kell, hogy a konzervatív oldal is sokkal hangsúlyosabban tudjon megjelenni az európai döntéshozatalban, legalább egyensúlyközeli állapothoz jussunk el!

Martonyi János volt külügyminiszter arról beszélt, hogy az európai megújulás szerinte nem képzelhető el egy nagyon jelentős konzervatív hozzájárulás nélkül. 

A történelem során a konzervatívok tudták végrehajtani a sikeres megújulást, más ideológiák mindig a dolgok teljes felforgatására tettek kísérletet, hiszen a múltat végképp el kellett törölni. Ebből lett mindig a baj

– jegyezte meg. 

Kiemelte, hogy szükség lenne arra, hogy az európai tudatnak, az európaiságnak a konzervatív világkép az egyik fő eleme legyen. – És ekkor lehetne elgondolkodni az intézményekről – mondta Martonyi János. 

Szerinte az alapokat kellene először újragondolni, és ezt követően az intézményi problémát, egyensúlyhiányt kezelni kellene. – Vissza kell állítani a dolgokat a saját helyükre. Ebben az esetben világossá kell tenni, hogy az egésznek a kiindulópontját a szuverén államok jelentik – fogalmazott Martonyi János.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.