Visszalépett Karácsony az újpesti telekeladástól

Meghátrált a főpolgármester a sorozatos botrányok hatására, és visszalépett az egykori újpesti gyógyfürdő telkének az eladásától. Wintermantel Zsolt, a kerület korábbi polgármestere szerint Déri Tibor, a kerület jelenlegi első embere szemrebbenés nélkül belehazudott az újpestiek szemébe, és most megmentőként akar tetszelegni. A helyi Fidesz szerint csak időhúzás a telekeladás felfüggesztése, a valós szándék csak a választások után fog kiderülni.

2021. 11. 08. 17:35
null
20211008 Budapest Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neki a képviselő testületi határozat értelmében fel kellett volna szólalni és azt mondani, hogy ez a határozat így nem jó, a Fővárosi Közgyűlés szólítsa fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t, hogy ne értékesítse a telket, azt a főváros vegye át saját törzsvagyonába és ott létesítsen az újpestiek szándéka szerint közparkot

– reagált Wintermantel Zsolt a közösségi oldalán arra, hogy Déri Tibor bejelentette: meggyőzték a fővárost, hogy ne értékesítse azt a telket, ahová parkot ígértek az újpestieknek. 

Ahogy a Magyar Nemzet is megírta a Déri Tibor vezette IV. kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülésén újból arról határoztak, felszólítják a főpolgármestert, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezetőjét, hogy azonnali hatállyal vonják vissza a volt Újpesti Gyógyfürdő telkének értékesítését, és folytassanak egyeztetéseket a kerülettel közösen a jövőben megvalósuló zöldberuházás érdekében. Nem sokkal később a fővárosi önkormányzat is arról döntött, leállítják az uszoda értékesítését és tovább egyeztetnek a jövőbeni tervekről. Karácsony Gergely főpolgármester döntésében közrejátszhatott az, hogy az utóbbi egy hétben számos fajsúlyos és korrupciógyanús ingatlaneladási botrány került rivaldafénybe, köztük a Városháza értékesítése.

„Két évvel ezelőtt a Fidesz-frakció előterjesztésére az újpesti képviselő-testület – Déri Tibor szavazatával is – egyhangú szavazással döntött arról, hogy park épüljön a volt Újpesti Uszoda üresen álló telkén” – emlékeztetett a Fidesz Újpesti Szervezete. 

Közleményükben aláhúzták: a testület azzal a feladattal bízta meg Déri Tibort, Újpest momentumos polgármesterét, hogy ennek megvalósulása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a fővárosi önkormányzattal. Ezután Déri Tibor két évig nem tett semmit az ügy érdekében, sőt szeptember elején a Fővárosi Közgyűlés tagjaként megszavazta az Újpesti Uszoda értékesítéséről szóló előterjesztést.

Ismeretes: a Fővárosi Közgyűlés 2021. szeptember 1-jén döntött a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek nyújtott másfél milliárd forint kölcsön visszafizetésének feltételeiről, és a törlesztés biztosítékaként a 71 509 helyrajzi számú újpesti telekingatlan értékesítéséből befolyó vételárat nevesítette, ami az Újpesti Uszoda telke.

A határozat szerint a BGYH a teljes kölcsönösszeget két részletben köteles visszafizetni oly módon, hogy 700 millió forint összeget legkésőbb 2021. december 31. napjáig, míg a fennmaradó, 800 millió forint összeget legkésőbb 2022. augusztus 31. napjáig köteles visszafizetni a fővárosi önkormányzat részére azzal, hogy amennyiben a BGYH tulajdonában lévő újpesti telekingatlan értékesítésre kerül, a társaság a befolyó vételárösszeget a kölcsön törlesztésére fordítja.

„Amikor az Újpesti Uszoda telkének értékesítését Déri Tibor a Fővárosi Közgyűlés tagjaként megszavazta, akkor azt az újpesti képviselő-testület döntésével szemben szavazta meg. Úgy látszik, Dérinek fontosabb volt a főváros baloldali vezetőihez való feltétlen alkalmazkodás, mint annak a közösségnek az érdeke, ahol polgármesterré választották” – jegyezte meg a helyi kormánypárt közleménye. Hozzátették: a felfüggesztés semmire nem jelent garanciát, időhúzásra viszont  jó. Megelőzve ezzel azt a botrányt, ami az országgyűlési választások előtt nem jönne jól a baloldalnak, az pedig, hogy mi lesz az Újpesti Uszoda telkének sorsa, majd csak a választások után fog kiderülni.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.