időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Vonattal vágatta le a lábát, felfüggesztett börtönre ítélték csalásért

Forrás: MTI
2021.11.08. 16:35 2021.11.08. 16:59
Vonattal vágatta le a lábát, felfüggesztett börtönre ítélték csalásért

Nem jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn azt a férfit, aki különböző biztosítások megszerzése érdekében levágatta a lábát egy vonattal 2014 nyarán.

A Fővárosi Törvényszék MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írta, hogy a férfit különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalásban és hamis magánokirat felhasználásában találták bűnösnek.

Az ítélet szerint a vádlott 2013 novembere és 2014 februárja között több magas kockázati fedezetű élet- és baleset-biztosítási szerződést kötött különböző biztosítótársaságoknál azért, hogy „önmagának egy későbbi időpontban sérülést okozva a biztosítási összegeket felvehesse”.

Mint közölték, 2014. július 30-án egy vidéki vasútállomáson az indítójelzés után szándékosan bemászott egy éppen induló vonatszerelvény utolsó vagonjának utolsó tengelye elé, így az induló vonat kerekei átmentek a lábán.

Lábai olyan súlyosan roncsolódtak, hogy azokat térdtől lefelé amputálni kellett. A vádlott felesége 2014. augusztus 1-jén „a káreseményt bejelentette” a biztosítóknak, amelyek többsége csalás gyanúja miatt nem teljesítette a kifizetést. A bűncselekménnyel veszélyeztetett kárérték közel hatszázmillió forint – ismertette a törvényszék.

Kitértek arra is, hogy a bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a vádlott büntetlen előéletét, továbbá, hogy a csalások – mint írták – „kísérleti szakban maradtak”.

Azt is figyelembe vették, hogy bár a balesetet a terhelt idézte elő, de „cselekményével a saját mindennapi életvitelét is megnehezítette”, ugyanakkor súlyosító körülményként értékelték a halmazati elkövetést.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott szükségesnek a fellebbezésre.

Borítókép: Háros vasútállomás a Kelenföld és Százhalombatta között megújított vasúti pálya avatásának napján (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.