Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye

Vasárnap elkezdődött az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka, azonban ha nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, és akkor már csak a tűzoltók segíthetnek.

2021. 12. 02. 9:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt és kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Idén már 6321 lakástűz volt, 518 ember szenvedett füstmérgezést, 76-an pedig életüket vesztették, és 115 939 négyzetméter épített terület semmisült meg. Legutóbb szerdán a Somogy megyei Bedegkéren vesztette életét egy idős ember tűzben. 

Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs főosztály helyettes szóvivője foglalta össze a Magyar Nemzet olvasóinak, mire kell vigyázni, hogy senki ne váljon a tűz áldozatává.

Az adventi koszorú veszélyei

A hétvégén otthonunkat egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítettük ki. A legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. Tavaly negyvenhat lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt, 2020 novemberében, Gádoroson vált lakhatatlanná egy nyolcvan négyzetméteres családi ház egy adventi koszorún korán meggyújtott gyertya miatt.

Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjedhet az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül!

Karácsonyfára ne tegyünk gyertyát!

Az adventi koszorúk tüze mellett gyakori, hogy a karácsonyfa gyullad meg. Karácsonyfatűzhöz a leggyakrabban három dolog vezethet: ha meghibásodott, bizonytalan eredetű fényfüzéreket alkalmaznak, ha a karácsonyfán gyertyákat, vagy éppen csillagszórókat gyújtanak. Tűzvédelmi szempontból egyáltalán nem javasolt a fára gyertyákat vagy csillagszórókat helyezni. Minden vízkeresztkor előfordul néhány olyan eset, amikor valaki a karácsonyfa kidobása előtt az utolsó rajta lévő csillagszórót meggyújtja, a meleg szobában kiszáradt fa pedig pillanatok alatt meggyullad és kiterjedt lakástüzet okoz.

A Tűzoltóság egy konténerben mutatta be, hogy a lángra kapott karácsonyfa pillanatok alatt pokollá változtatja környezetét (Fotó: Katasztrófavédelem)

Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. Ez egyébként az év egészére igaz, a nem használt elektromos eszközöket tanácsos leválasztani a hálózatról. Ezzel nemcsak a fogyasztásuk mérsékelhető, de megszűnik egy esetleges elektromos zárlatból fakadó tűz veszélye is otthonunkban.

Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt.

A lakástüzek kiváltó okai között még mindig a dohányzás, a nyílt láng, illetve a tüzelő berendezések helytelen használata szerepelt a sütés-főzés mellett. A lakástüzek kialakulása 99 százalékban emberi tevékenységre vezethető vissza. A legtöbb lakástűz napközben keletkezik, hiszen ilyenkor vagyunk a legaktívabbak otthon.

Mi okoz leggyakrabban tüzet a lakásban?

1. Leggyakrabban a nyílt láng használata okoz lakástüzet. Ez gyertyák, mécsesek használatát jelenti.

2. Második helyen az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése áll.

3. A harmadik leggyakoribb oka a lakástüzeknek a fűtőeszközök hibáira vezethető vissza.

4. A negyedik leggyakoribb tevékenység, ami lakástűzhöz vezet, a sütés és a főzés.

5. A dohányzás továbbra is az előkelő ötödik helyen szerepel.

Hogyan lehet elkerülni a lakástüzet?

1. Nyílt láng, gyertyák, mécsesek gyújtása

A legegyszerűbb, ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra teszik, így ha az leég, akkor sem gyújtja meg az asztalterítőt. A közelükben ne legyen semmilyen tárgy, amit meggyújthatnak.

2. Elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése

A lakásban az elektromos hálózat kiépítését vagy átalakítását bízzuk szakemberre, még akkor is, ha a közeli hozzátartozó vagy a szomszéd azt mondja, hogy ért hozzá. Elektromos eszközöket soha ne a piacon vásároljanak, helyette keressék a műszaki szaküzletekben a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező, megbízható termékeket, amelyekért a gyártó garanciát vállal. Sokan egész nap konnektorba dugva hagyják azokat az elektromos kisgépeket is, amelyek nem erre lettek kitalálva. A hűtőszekrényt természetesen nem kell kihúzni, de a mobiltelefon töltőjét, a hajvasalót vagy más háztartási kisgépet, amit nem használnak egész nap, még kikapcsolt állapotban sem szabad a hálózatba dugva tartani, mert gyakori, hogy ezek zárlata vezet lakástűzhöz.

3. A fűtőeszköz meghibásodása, rossz működése

Távfűtés kivételével mindegy, hogy az adott ház vagy lakás fűtése milyen eszközzel történik, lehet az konvektor, kandalló, cserépkályha, kombi cirkó vagy kazán, a fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni és ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek vagy hőt termelnek, meghibásodásukból tragédia is lehet.

6. Sütés-főzés

Gyakori, hogy egy-egy étel többet időzik a tűzhelyen vagy a sütőben, mint azt a recept javasolja. A tűzhelyen felejtett olaj meggyulladhat, ezt pedig tilos vízzel oltani, mert az égő zsiradék valósággal kirobban az edényből, és meggyújtja nemcsak a konyhát, hanem az ott tartózkodókat is. Ha a felhevült olaj meggyullad, zárják el a tűzhelyet és fedjék le egy fedővel az edényt. Manapság életünk nélkülözhetetlen kelléke az okostelefon. Mivel úgyis egész nap az ember keze ügyében van, állítsák be rajta az időzítőt arra az időpontra, amikor elkészül az étel, így biztos nem fogják a sütőben vagy a tűzhelyen felejteni a készülő ebédet.

7. Dohányzás

Meglepő, de a mai napig előfordulnak lakástüzek, sőt halálesettel járó lakástüzek is a dohányzás miatt. A legfontosabb és talán legegyszerűbb megelőzési tanács: ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta.

Mit tegyünk, ha tüzet észlelünk?

· Hívják fel a 112-es segélyhívó számot.

· Azonnal segítsék a gyerekek, idősek, magatehetetlenek szabadba jutását.

· Csukják be az ajtókat, ablakokat, ezzel csökkentik a tűz levegőellátását, és nehezítik a lángok terjedését.

· Ha van lehetőségük, áramtalanítsák a lakást.

· Nagy füst esetén négykézláb kússzanak ki a szabad levegőre, így kevesebb füstöt, vagyis kevesebb mérgező gázt lélegeznek be. A füst felülről lefelé haladva tölti meg a szoba levegőjét, így alul kevésbé mérgező a levegő.

· Értesítsék a szomszédokat.

Naponta hallani olyat, hogy valaki kórházba kerül vagy életét veszti lakástűz miatt. A statisztikák szerint Magyarországon átlagban minden negyedik napon történik egy halálos lakástűz. A közhiedelemmel ellentétben nem a lángok hőhatása miatt halnak meg az emberek egy tűzben, hanem a belélegzett mérgező füst okozza a tragédiákat.

Borítókép: adventkor és karácsonykor megnő a tűzveszély otthonainkban. Az egyik tűzveszélyfokozó a koszorún lévő gyertyasor (Fotó: archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.