Elítélték a járványkórházban tomboló iráni diákokat

Öt-öt hónap fogházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a két iráni diákot, akik tavaly márciusban egy budapesti járványkórházban botrányt okoztak, miután megtudták, hogy egészségügyi karanténba kerültek mint vírushordozók.

2021. 12. 27. 11:55
null
20200310 Budapest Szent László Kórház Koronavírus. Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két iráni diákra az ügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás mellőzésével öt hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette.

Tavaly márciusban a koronavírus-fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezett két külföldi férfi a kórházban kiabált és erőszakosan viselkedett, az erkélyajtót rángatták, a kórterem ajtaját rugdosták. Az ügyészség indítványára a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel hozott érdemi döntést, közölte ma a Fővárosi Főügyészség.

A vádirati tényállás szerint az illetékes hivatal koronavírus-fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezett több iráni állampolgárt, köztük a vádlottakat is, akiket 2020. március 7-én egy budapesti kórházban helyeztek el. A vádlottak egy 24 éves és egy 23 éves iráni férfi a délutáni órákban érkeztek a kórházba, az egészségügyi alkalmazottak ekkor elhelyezték őket egy kórteremben.  

Amikor a vádlottak megtudták, hogy nem hagyhatják el a kórházat, hangoskodva fejezték ki nemtetszésüket, a kórház dolgozóival nem működtek együtt. A vádlottak viselkedésének hatására a kórházban lévő más iráni férfiak is hangoskodni kezdtek, a vádlottakkal együtt egymás szobájába átjártak, egymás ágyába feküdtek, az ápolók, orvosok utasítását nem követték.

A két vádlott a kórterem ablakán keresztül kimászott az erkélyre, és az egészségügyi személyzet tiltása ellenére átmentek a többi kórterembe. A vádlottak ezután visszamásztak a kórtermükbe, és mutatták egy egyik ápolónak, hogy nyissa ki az erkélyajtót. Az ápoló ezt nem tette meg, ezért az erkélyajtót mindketten rángatni kezdték, majd kiabálva a kórterem ajtaját rugdosták.

A vádlottak egészségügyi intézményben elkövetett erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a kórház dolgozóiban, valamint más betegekben megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a két külföldi férfival szemben garázdaság vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, és arra tett indítványt, hogy a bíróság velük szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki.

A kerületi ügyészség tárgyalás tartását nem kérte. 

Borítókép: A Szent László Kórházban okoztak botrányt az iráni diákok tavaly márciusban (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.