Elkezdte a Fudan-ellenes aláírásgyűjtő kampányát Karácsony Gergely

Megindult Karácsony Gergely népszavazásához szükséges aláírásgyűjtő kampánya, amely a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának elutasítására, és a 270 napos álláskeresési járadék bevezetésére irányul. A baloldali politikusok a közös sajtótájékoztatón a „trójai faló” kifejezést is használták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 15. 17:47
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2021. október 23. Karácsony Gergely, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy átadta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerda délután a Fudan Egyetemre és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kérdések íveit Karácsony Gergelynek, megkezdte aláírásgyűjtő kampányát a főpolgármester – derült ki a baloldali politikus online sajtótájékoztatójából. A Párbeszéd társelnöke a kormány által elindított népszavazását „kamunak” nevezve azt hangoztatta: céljuk a kétszázezer aláírás összegyűjtése. – Előválasztás, népszavazás és kormányváltás. Ez az a menetrend, amit kínálunk a változást akaró embereknek és mindenki másnak Magyarországon – fogalmazott. 

Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere úgy vélte: a népszavazáson arról mondhatnak majd véleményt az emberek, hogy „akarnak-e Kínának trójai falovat Európában, itt a Ferencvárosban, a Duna partján a mi pénzünkből”. Bejelentette, hogy 

a jövő évi választásokon közösen szereplő baloldali pártok mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is részt vesz az aláírásgyűjtésben.

Jámbor András, Budapest 6. számú, ferencvárosi és józsefvárosi választókerületének baloldali országgyűlési képviselőjelöltje azt hangoztatta: a két kérdés arról szól, hogy „az elmúlt tíz évben a Fidesz cserben hagyta azokat, akik bajba jutottak, például azokat, akik a koronavírus-járványban bevezetett korlátozások miatt elvesztették a munkájukat.” 

Az NVI közleménye szerint a szervező Karácsony Gergely kérdésenként 26 667 ívet igényelt, de az aláírásgyűjtés ideje alatt bármikor igényelhetők további aláírásgyűjtő ívek. Egy íven legfeljebb tizenöt aláírás szerepelhet. 

A gyűjtésre a szervezőnek 120 napja van, ezt követően pedig az NVI-nek hatvan nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a rendelkezéseknek megfelelően ellenőrizze. A gyűjtési időszak alatt legalább kétszázezer érvényes aláírás megszerzése szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást.

Az aláírásgyűjtés két kérdésben kezdődhet meg. Az egyik így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” A másik népszavazási kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?” – közölte az NVI. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.