Hableány-katasztrófa: szívszorító vallomások a túlélőktől

A Margit híd közelében történt balesetről azt mondta az egyik túlélő koreai turista: nem látott az ütközés előtt fényjelzést és nem hallott hangjelzést sem, amikor pedig a vízbe esett és próbált a felszínre úszni, érezte, hogy felette áthalad a nagy hajó.

2021. 12. 16. 17:22
null
A Hableány sétahajóval a Dunába veszett 27 ember is. A legfiatalabb áldozat, a dél-koreai gyermeklány holtteste felett adják meg a tiszteletet hazája katonai búvármentői Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlélőket hallgattak meg távmeghallgatással Dél-Korából a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Hableány sétahajó 2019-es tragédiája miatt zajló perben csütörtökön. A tanúk családtagjukat vagy rokonukat vesztették el a dunai katasztrófában.

 Tanúmeghallgatás a 2019. május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya ellen vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének halálos tömegszerencsétlenséggel járó vétsége és más bűncselekmények vádjában indult büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Még novemberben kezdte meg a bíróság a túlélők meghallgatását, ám akkor tolmácsolási gondok miatt félbeszakadt a bizonyítási eljárás. A ma fordító új tolmácsot már jól értették a tanúk, többségüknek a nyomozati szakaszban is tolmácsolt, írta meg a Borsonline.

A tudósítás szerint újra kihallgatták Hvang Szüng Ját, aki elcsukló hangon ismételte meg, hogy húsz-harminc percet töltött el a vízben, mire kimentették egy mentőöv segítségével. Az asszony három rokonát vesztette el a balesetben, és az ő nagynénje az is, akit eltűntként keresnek. Mint azt mondta, azóta is fél a sötétben, nem tud rendesen aludni, a tragédia óta munkaképtelen. A Margit híd pesti hídfőjénél történt katasztrófárról azt mondta, nem látott az ütközés előtt fényjelzést és nem hallott hangjelzést sem, amikor pedig a vízbe esett és próbált a felszínre úszni, érezte, hogy felette áthalad a nagy hajó.

- Elvesztettem a családomat, a kapitánynak legyen meg a megfelelő büntetése - kérte könnyeit törölgetve a tanú.

A második tanú, Dzsung Jong A elmondta: amikor a vízfelszínre érve látta, hogy az őket elütő nagy hajó nem áll meg, azt gondolta, mindannyian ott fognak meghalni. A víz alól többen is felbukkantak, kiabáltak, kapaszkodni próbáltak, hogy életben maradjanak. 

Közben érkezett egy másik hajó, igaz, nem látta, hogy az elütött volna embereket, de ott haladt, ahol a vízben emberek voltak. Amikor ez a hajó is elment, csak ketten maradtak a folyóban, se kiabálást, se mást nem hallott. A fiatal nő az öccsét vesztette el a tragédiában.

A harmadik tanú, Au Hi Cseal elmondta: fotózkodtak a dunai sétahajózás közben és meglátta a feléjük tartó nagy hajót. Eleinte azt hitte, mellettük fog elhaladni, ám egyik utitársa felkiáltott, hogy a hajó nekik fog menni.

 Az ütközéskor beleesett a vízbe és beleakadt a lába valamibe, de végül ki tudott szabadulni. Ő is egy hajótestet érzett a vízben maga felett. 

A víz alatt kinyitotta a szemét, fényeket keresett és így sikerült felúsznia. A felszínen látott a hajóról származó tárgyakat és még egy társát, aki kiabált háromszor is, de aztán nem hallotta-látta többé. Végül egy dobozba kapaszkodott és egy hajóról dobott mentőövvel sikerült kimenteni őt. A férfi a feleségét és két barátját vesztette el.

A következő tanú, Kim Jong Mi a nővérével, a bátyjával és a lányával szállt fel a sétahajóra, a hajó hátsó felében voltak és látták közeledni a nagy hajót, szemkontaktust is felvett a másik hajó egyik utasával, amikor a bátyja kiabálni kezdett. Két ütközést is érzett, ami után a sétahajójuk felborult és ők beleestek a vízbe.

- Félek a víztől, mert nem tudok úszni – mondta az asszony, aki meglátott egy mentőövet, amibe bele tudott kapaszkodni és az erősen sodródó folyóban kiabált, hogy mentsék meg. Végül hárman segítették kimászni a vízből, akik ruhát és takarót adtak neki, majd kórházba került hasi sérüléssel. A nővérét és a bátyját vesztette el a balesetben.

Az asszony lánya, Jun Nara szintén két ütközésről számolt be, amely után a sétahajó elkezdett oldalra fordulni és ők beleestek a vízbe. Hallotta a segítségért kiabálókat. Esés közben nekicsapódtak a fedélzeten lévő székek és asztalok, így nagyon nehezen tudott feljönni a víz felszínére. Azt mondta: őt az mentette meg, hogy egy másik túlélő azt kiabálta neki, kezdjen úszni. 

Közben látta, hogy közeledik egy nagy fehér hajó, ami nagyon hasonlított arra, amellyel ütköztek, és amikor az a hajó is elhaladt, már nem hallotta a segítségért kiabálókat. 

Sokáig kapaszkodott egy hajó oldalán, amikor egy mentőcsónak érkezett és kimentették. A nő közvetlenül a tragédia előtt készült fotói bizonyítékok az eljárásban. Van köztük olyan, amelyen a Viking Sigyn is látszik.

Ismeretes, a norvég tulajdonú, Svájcban bejegyzett Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit hídnál hegymenetben nekiütközött és maga alá gyűrte a jóval kisebb, magyar Hableányt, amely elsüllyedt. A sétahajón harmincöten voltak: harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, huszonhét áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai, negyvenéves nőt továbbra is eltűntként keresnek.

Fotó: Magyar Nemzet Archív / Csaplinszkij ma már házi őrizetben védekezik

A vádhatóság a szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja.

Bizonyítottság esetén halmazati büntetésként kilenc év szabadságvesztést is kaphat.

Borítókép: Koreai katonai búvármentők is segítettek a Hableányba rekedtek holttestének a felszínre hozatalában. A fotón a legfiatalabb áldozat, a hat éves kislány teste felett tisztelegnek (Fotó: Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.