Nyolcvan épülettűz, három halott – tragikus karácsonyi mérleg

Hárman haltak meg lakástűzben az országban a háromnapos ünnep alatt. A katasztrófavédelem figyelmeztet: még csak most kezdődik a karácsonyfatüzek időszaka.

2021. 12. 27. 13:29
null
20210316 Öttevény Családi ház égett Öttevényen, egy holttestet találtak a tűzoltók Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonynak ugyan vége van, azonban a karácsonyfatüzek időszaka még csak most kezdődik, hiszen a fűtött lakásban a fenyők mostanra száradnak ki annyira, hogy könnyen lángra kapjanak, figyelmeztet a katasztrófavédelem szóvivője, aki a karácsony számairól adott tájékoztatást. Eszerint három nap alatt 358 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, nyolcvan épület gyulladt ki.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: szenteste 134, karácsony első napján 123, a másodikon pedig 101 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Szenteste 36, december 25-én 27, 26-án pedig 17 épület gyulladt ki.

A tűzoltói beavatkozások kétharmadára műszaki mentést igénylő balesetek miatt volt szükség, egyharmaduk pedig tűzoltás volt. A vasárnapi ónos eső miatt mindössze 24 beavatkozásra volt szükség, ami azt mutatja, hogy az emberek komolyan vették a figyelmeztetéseket.

A legtöbbször kisebb tüzekhez riasztották a tűzoltókat, de naponta három-négy nagyobb tűzeset is történt a három karácsonyi nap alatt. 

Vasárnap három halálos lakástűz is történt

Karácsony másnapján nem sokkal tizenkét óra előtt a rendőrség egy vecsési családi házban egy korábbi tűz nyomait fedezte fel és egy holttestet talált. Mivel tűz már nem volt a helyszínen, tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Nem zárható ki, hogy elektromos eredetű füstölés volt a fürdőszobában, ami halálos füstmérgezést okozott.

Szentes külterületén fél egy körül kigyulladt egy húsz négyzetméteres, romos kis ház. Két járművel hét tűzoltó négy perc alatt a helyszínre ért, ekkorra már teljes egészében égett az épület. A kis ház teje is beszakadt, a tűzoltók egy órán át oltották. A romok átvizsgálása közben egy holttestet és egy megolvadt gázpalackot is találtak a tűzoltók. 

A miskolci Dankó Pista utcában egy panelház harmadik emeleti lakása füstölt. Az ott lakók a tűzoltók kiérkezése előtt behatoltak a lakásba, és eloltották a tüzet. A hálószobában egy holttestet találtak. A miskolci tűzoltók átvizsgálták a lakást és elvégezték az utómunkálatokat. A hálószobában egy asztal és ruhák égtek két négyzetméteren.

Vasárnap reggel kilenc körül kigyulladt egy családi ház Gádoroson, a lángok a tetőre is átterjedtek. A tűzoltók három gázpalackot hoztak ki az égő épületből, majd eloltották a lángokat.

Dél körül tíz négyzetméteren lángolt egy társasház egyik lakása Budapest XI. kerületében, a Rahó utcában. A tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat. Nyolc lakónak kellett ideiglenesen elhagynia otthonát, ők a beavatkozás után hazamehettek.

Este hét körül egy nyolcvan négyzetméteres, kétszintes családi ház tetőszerkezete égett Budapesten, a XVII. kerületi Kalmár utcában. Az épület lakóját a tűzoltók kiérkezése előtt kihozták a házból. A tűzoltók eloltották a lángokat, a ház viszont lakhatatlanná vált, az ott élő hozzátartozókhoz költözött.

A télies útviszonyok és az ónos eső miatt több olyan közlekedési baleset is történt, amelynél a tűzoltók munkájára volt szükség.

Vasárnap délelőtt tíz óra körül szalagkorlátnak ütközött, majd megpördült és a belső sávban állt meg egy kocsi az M7-es autópálya 119-es kilométerszelvényénél, Kőröshegy térségében. Egy órával később az M3-as autópálya bagi szakaszán is baleset történt, lesodródott az útról, majd árokba borult egy gépkocsi a sztráda 39-es kilométerszelvényénél.

Lesodródott az útról, majd egy villanyoszlopot kidöntve a tetejére borulva állt meg egy személyautó Kemenespálfa közelében vasárnap délután.

Megcsúszott az úton, majd szalagkorlátnak ütközött egy kocsi a 21-es főúton, a bátonyterenyei ipari park közelében tegnap délután. Az autóban két ember utazott, egyikük beszorult a járműbe. A tűzoltók kiemelték a sérültet, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

Délután Debrecenben egy autó beton villanyoszlopnak ütközött, majd egy kerítésre és egy gázórára borult a Veres Péter utcában.

Borítókép: nyolcvan épülettűzhöz riasztották a tűzoltókat három nap alatt (Fotó/illusztráció: Nagy Gábor, Kisalföld) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.