Orbán Viktor: Túl vagyunk a negyedik hullám csúcsán

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy az operatív törzs hajnali jelentése alapján az új fertőzöttek, kórházban kezelt betegek és a lélegeztetőgépen levő emberek száma is csökkent. Emellett az interjúban Orbán Viktor elmondta, hogy jövőre öt százalékkal nő a 13. havi nyugdíj összege is, de szóba került a múlt heti varsói jobboldali csúcstalálkozó, amiről a kormányfő elmondta, hogy hosszú hónapok óta szervezkednek azokkal az európai pártokkal, akik nem támogatják a bevándorlást és a családokat akarják segíteni.

Kreft-Horváth Márk - Ternovácz Áron
2021. 12. 10. 7:44
null
(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Módosítani kellett a költségvetést, hogy jövőre ötszázalékos lehessen a nyugdíjemelés 

– árulta el ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában elmondta, hogy a jegybank szerepe nagyon fontos akkor, amikor a költségvetést készítik, ők becsülik meg ugyanis az infláció mértékét a következő évre.

Van miből adni

– Pontos elszámolás a jó barátság titka – fogalmazott a kormányfő arról, hogy a nyugdíjakat az év végén további két százalékkal emelték, hiszen nagyobb volt a drágulás is. – Mivel veszélyhelyzet van, a kormány rendelettel is tud változtatni a költségvetésen – mondta a miniszterelnök. – Ha van miből adni, az ember jó szívvel ad – tette hozzá.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő februárban esedékes 13. havi nyugdíj összege is öt százalékkal növekszik. 

– Ha a gazdaság jól teljesít, akkor lehet béreket emelni – válaszolta a kormányfő arra a műsorvezetői kérdésre, hogy bírni fogja-e az ország azt, hogy ennyi helyen egyszerre emelnek bért jövőre. – Amit megtermeltünk, azt tudjuk szétosztani – tisztázta Orbán Viktor a jobboldali kormány által követett elvet a béremelések terén.

A miniszterelnök elmondta, hogy az 5–11 évesek oltását december 15-ável lehet elkezdeni. Mint részletezte, hosszú évekig bizonytalankodott az orvostudomány a kiskorúak oltását illetően. 

– Most jutottak el az orvosok odáig, hogy be szabad oltani a fiatalokat is – tette hozzá a miniszterelnök. Kiemelve: ezzel tudjuk megvédeni a gyermekeinket. – A legaktívabb terjesztője a hullámokban terjedő vírusnak, aki még nincs beoltva. Hozzátette: aki nincs beoltva, az nemcsak magának árt, hanem mindannyiunknak.

Kezdődik a gyermekek oltása is

– Szerdától lehet regisztrálni a szokásos módon, 15-étől kezdjük az oltást a szokásos módon. Kijelöltük az oltópontokat, illetve gyermekháziorvosoknál lehet megkapni az oltást 

– közölte a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, az operatív törzs hajnali jelentése alapján az új fertőzöttek száma csökken. A kórházban kezelt betegek száma és a lélegeztetőgépen levő emberek száma is csökkent. 

– Veszteség minden nap van, de a helyzet, úgy tűnik, javul, és a szakértők szerint a csúcson vagyunk, vagy már túl is léptünk rajta, azonban nincs más orvosság, csak az oltás – rögzítette.

A nyugati emberkísérlettel szemben

 

– Hosszú hónapok óta szervezkedünk azokkal az európai pártokkal, akik nem támogatják a bevándorlást és a családokat akarják segíteni. Ezek a pártok úgy látják, hogy Brüsszel épp a fordítottját akarja ennek 

– mondta a múlt heti varsói jobboldali csúcstalálkozóról Orbán Viktor. A következő találkozó Spanyolországban lesz az év végén.

– A legfontosabb, hogy hosszabb távon legyen egy nagy bevándorlásellenes, családpárti pártokból álló csoport Európában – mondta a miniszterelnök. Szavai szerint az Európai Parlamentben jelenleg kisebbségben van a magyarok által is képviselt álláspont. Orbán szerint azon kell dolgozni, hogy a jobboldal is érdekérvényesítő pozíciókat szerezzen az uniós döntéshozatalban. 

– Nem alternatíva szeretnénk lenni, hanem győztesek, a célunk az, hogy ez legyen Európában a legnagyobb politikai erő 

– jelentette ki. A miniszterelnök szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt idehozni a kontinensre.

– Európában mindenhol van egy törésvonal a bevándorlás kérdésében – mondta Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, erről az embereket eddig csak Magyarországon kérdezték meg. – Amit a magyarok akarnak, az olyasmi, ami az EU-s politikával szemben áll – tette hozzá. Azt is mondta, hogy az uniós szabályokat békeidőben hozták, de válsághelyzetben ezek nem működnek. 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Fischer Zoltán/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.