Társadalomkutató: Elégedettek a járványkezeléssel a magyarok

Tízből hatan, 61 százalék általánosságban elégedett a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel. A kormánypárti magyarok 92 százaléka, míg a baloldaliak egynegyede, azaz 23 százalék elégedett – derül ki a Társadalomkutató felméréséből. A magyarok többsége, 54 százalék szerint megfelelően szigorúak a kormány jelenlegi intézkedései a koronavírus-járvány ellen. A kérdésben a kormánypártiak 78, illetve a baloldali szavazók 28 százaléka vélekedik így.

Magyar Nemzet
Forrás: TÁRSADALOMKUTATÓ.HU2021. 12. 13. 16:04
null
Maszk Illusztáció 20211028 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok több mint fele, 54 százalék arra a kérdésre, hogy hogyan ítéli meg a magyar kormány jelenlegi intézkedéseit a koronavírus kapcsán, úgy felelt, hogy megfelelően szigorúak (29 százalékuk szerint nem elég szigorúak). 

Lényeges törésvonal fedezhető fel a jobb- és baloldali szavazók között a megítélésben: tízből nyolc (78 százalék) kormánypárti szerint megfelelően szigorú a kormány jelenlegi intézkedéscsomagja, míg ugyanezt csak minden negyedik (28 százalék) baloldali szavazó véli így.

A Társadalomkutató felméréséből kiderül, a közvélekedés az elmúlt egy hónapban folyamatosan alakult át: négy héttel ezelőtt még csak a magyarok 44, majd 48-48, mostanra pedig 54 százaléka szerint elég szigorúak az intézkedések. Ennek oka, hogy a kormányzat időközben további szigorításokról döntött, időben reagálva a fokozódó járványhelyzetre és a közhangulatra.

Az intézkedésekkel általánosságban tízből hatan, azaz 61 százalék elégedett, ami öt százalékponttal magasabb érték, mint két héttel korábban. Mindössze a társadalom egyharmada (33 százalék) elégedetlen. Szinte teljes, 92 százalékos az elégedettség a járványkezeléssel a kormánypárti szavazók között. 

A kormány számára pozitív üzenet, hogy még a kormánykritikus szavazók egynegyede (23 százalék) is inkább elégedett a kormány járványkezelésével. Az eredményekből az is világosan látható, hogy a helyzet valós megítélését a politikai irányultság torzítja.

Az oltott lakosság mindkét kérdés esetében pozitívabban vélekedett. Közülük minden hatodik (58 százalék) mondta azt, hogy megfelelően szigorúak a járványügyi intézkedések (36 százalékuk szerint nem). A koronavírus kapcsán hozott intézkedésekkel általában a beoltottak több mint kétharmada (68 százalék) elégedett. Közülük csak minden negyedik (29 százalék) mondta azt, hogy elégedetlen a kormány koronavírus kapcsán hozott intézkedéseivel.

Borítókép: Maszkhasználat (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.