Veres András: A gyermekek állnak a célkeresztben

A napjainkban egyre szaporodó házasság- és családellenes nyilatkozatok, agresszív cselekedetek megszaporodtak. Ezek a bizonytalankodókat is megtéveszthetik, de legfőképpen a gyengékre és a gyermekekre nézve jelentenek óriási veszélyt. A győri egyházmegye püspökét az egyházak által kiadott közös nyilatkozat kapcsán kérdeztük.

2021. 12. 11. 18:04
Veres Andrs
Budapest, 2017. december 4. Veres Andrs pspk, a Magyar Katolikus Pspki Konferencia elnke a libanoni meneklttborokban lk tmogatst bejelent sajttjkoztatn Budapesten, a Magyar Katolikus Pspki Konferencia (MKPK) szkhzban 2017. december 4-n. A magyar, a cseh, a horvt, a lengyel s a szlovk katolikus pspki konferencik kzsen tmogatjk a Libanonban l meneklteket. A 450 ezer eur tmogatsrl szl megllapodst ezen a napon rtk al a pspki konferencik vezeti s a libanoni karitsz vezetje. MTI Fot: Mnus Mrton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben-hónapokban megsokszorozódtak azon események, megnyilatkozások és írások, amelyekben az emberi élet legfontosabb közösségeinek – mint a házasság és a család – természetes alapjait egyesek megkérdőjelezték 

– nyilatkozta lapunknak Veres András, az egyházak által kiadott közös nyilatkozat kapcsán. A győri egyházmegye püspöke hozzátette, „az ember személyének integritása elleni támadások oly módon szélsőségessé váltak napjainkban, hogy már a gyermekeket állították célkeresztjükbe”. Mint mondta, véleménye szerint ezek a bizonytalankodókat is megtéveszthetik, de legfőképpen a gyengékre és a gyermekekre nézve jelentenek óriási veszélyt. 

– Ezért akartuk nyilatkozat formájában is megfogalmazni, illetve megerősíteni a keresztény felfogást ezen értékekkel kapcsolatban. Hisszük, hogy ez sokak számára megerősítésként hat. Mint az egyház vezetői, szükségesnek éreztük e veszélyre felhívni mindenki figyelmét

– húzta alá Veres András. A győri egyházmegye püspöke hozzátette, a „napjainkban egyre szaporodó házasság- és családellenes vagy azok természetes voltát megkérdőjelező nyilatkozatok és agresszív cselekedetek miatt” valóban úgy érzik, hogy veszélyben forognak a keresztény házasság és család értékei. 

Hisszük, hogy mind a házasság, mind a család a teremtő Isten által akart természetes közösség, s mindkettő az ember javát és boldogságát szolgálja. Ezek semmilyen más közösségi formával nem pótolhatók. Tudjuk, hogy nem mindig könnyű ez, egy-egy bekövetkezett tragédia után is csak gyógyítani próbáljuk a sebeket, vagy az elvesztett házastárs, szülő hiányát igyekszünk enyhíteni

– részletezte. A püspök elmondta, nagyon elgondolkodtató számára, hogy véleménynyilvánításuk egyesek számára problémát jelent. Mint kifejtette, tiszteletben tartják mások véleményét, „mégis szomorú, hogy vannak, akik azért vádolnak minket, mert mi is kimondjuk saját, bibliai alapú értékrendünket, egyben azt várják tőlünk, hogy gondolkodás és vita nélkül fogadjuk el az ő véleményüket”. Veres András kérte, karácsonyra készülve a Szent Család példája legyen előttünk és adjon nekünk erőt: „Mária és József sok nehézséget és lemondást vállalva lettek Isten megtestesült szeretetének tanúivá.”

„A keresztény világ karácsonyra készül, amely az Üdvözítő születése által ráirányítja a figyelmet az élet és a család titkára. A karácsony utáni napokban fogjuk ünnepelni Szentcsalád vasárnapját. Feltételezzük, hogy ez az ünnep nemcsak a hívő embereket érinti meg, hanem mindenkiben felébreszti a házastárs, a család és a gyermekek iránti természetes szeretetet. Így talán a másképpen vélekedőket is egyfajta elgondolkodásra késztetheti ez a nyilatkozat. Különben ezek az értékek kell, hogy egész évben vigyázó tekintetünk középpontjában álljanak”

– zárta gondolatait a püspök.

Borítókép: Veres András (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.