Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A kormány a pedagógussztrájk elhalasztására szólította fel a szakszervezeteket

Törvénytelen a hétfőre tervezett tiltakozás – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 29. 15:36
20210916 Pécs Gandhi Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénytelen a hétfőre tervezett pedagógussztrájk

– ezzel a címmel adott ki közleményt ma délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A szaktárca emlékeztetett: A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de 

a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk. 

Közleményükben felidézték: A szakszervezetek már december 21-én – a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban 

nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, 

így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot. 

„A Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn” – tisztázták.  

Az is írták: 

A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el. 

 

Az Emmi közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít. A szaktárca emiatt is kérte arra a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és 

halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését. 

Pár nappal ezelőtt a Magyar Nemzet írta meg, hogy a tiltakozásokat szervező két szakszervezet; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egy közös, a sztrájkot előkészítő dokumentumában azt javasolta a tanároknak, hogy viseljenek kék szalagot. 

Az égszínű textildarabot Márki-Zay Péter kezdte el hordani ruháin, de még saját politikai szövetségesei is csak elvétve tűzik ki azt. 

Borítókép: tanóra a pécsi Gandhi Gináziumban (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.