Az oltási akció keretében is foglalható és felvehető a negyedik oltás

6 347 000 a beoltott, 19 213 az új fertőzött és elhunyt 64 beteg.

Magyar Nemzet
Forrás: Koronavirus.gov.hu2022. 01. 27. 10:46
SZLÁVIK János; Kertész Adrienne
Budapest, 2020. december 26. Szlávik János infektológus fõorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezetõ fõorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az elsõ oltást. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beoltottak száma 6 347 426 fő, közülük 6 085 866 fő már a második, 3 573 570 fő pedig már a megerősítő, harmadik oltását is felvette – olvasható a Koronavírus.gov.hu oldalon. Mint írják, összesen 19 213 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 490 489 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 41 151 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 233 499 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 215 839 főre emelkedett. 3267 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 157-en vannak lélegeztetőgépen. Az omikron és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely ma délután, pénteken és szombaton folytatódik – hívja fel a figyelmet a Koronavírus.gov.hu.

Következő  oltási akciók a kórházi és járásközponti oltópontokon:

·         2022. január 27–28. (csütörtök–péntek) 14–18 óra között.

·         2022. január 29. (szombat) 10–18 óra között.

Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon. Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség.

Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

A negyedik oltás is már foglalható és felvehető, akár a most zajló oltási akciók keretében is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

Azon oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül olthatók a betegségből történt felgyógyulás után.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.