Egy újfajta felmérés: kire szavazna az ön ismerőse?

Szokatlan megközelítésben mérte fel a szavazók elvárását, terveit a Real-PR 93: ezúttal azt kérdezték a válaszadóktól, hogy szerintük az ismerősük kire fog szavazni az április választáson. Fideszes többség lett a végeredmény.

Magyar Nemzet
2022. 01. 26. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb olyan felmérést készített a Real-PR 93, amely az áprilisi választás lehetséges kimenetelét szondázza. Ám ezúttal a válaszadóknak nem direkt kérdéseket tettek fel, hanem azt kérdezték, véleményük szerint ismerősük kire fog szavazni az országos eseményen. A kiadott közlemény így fogalmaz: „a megkérdezettek 43 százaléka véli úgy, hogy egy adott ismerőse a Fideszre fog szavazni, az ellenzéki összefogásra való szavazást 10 százalékponttal kisebb arányban gondolják. Míg 41 százaléknyi választó valószínűsíti, hogy ismerőseinek többsége kormánypárti szavazó, csak 28 százalék tartja ismerősei nagyobb részét a baloldal támogatójának.”

A vizsgálati módszer kiválasztásával kapcsolatban így tájékoztatott a közvéleménykutató: „általános tapasztalat a lakosság körében végzett felmérésekben, hogy egyes érzékeny témákban nehezen adnak információt a vizsgált személyek önmagukról, ilyen témák például a saját anyagi helyzet, a szexualitás és ilyen a pártválasztás is. Emellett sokszor előforduló kritika, hogy egy-egy közvélemény-kutatás során a válaszadók nem merik felvállalni pártválasztásukat a kérdezőbiztosoknak. Ezen megfontolásokból a Real-PR 93. a megszokottól eltérő módon arra kérte a megkérdezetteket, hogy egy adott ismerősük, illetve ismerőseik többségének vélhető pártpreferenciájáról nyilatkozzanak”.

A vizsgálatot így részletezi a jelentés: „a korábban tapasztalt erőviszonyok a lakóhely szerinti vizsgálatokban is visszatükröződnek, a fővárosiak 41 százaléka szerint ismerősei többsége ellenzéki szavazó, csak 27 százalék véli úgy, hogy legtöbb ismerőse a Fideszre adná voksát. A megyei jogú városokban erős megosztottság van, 33-34 százalék a kormánypárti és a kormánykritikus szimpatizánsok aránya. A kisebb településeken már egyértelmű kormánypárti előny tapasztalható. A kisebb városokban 42 százalék, a községekben pedig 52 százalék vélekedik úgy, hogy ismerőseinek többsége a Fideszre fog szavazni. Míg a kisvárosokban 26, a községekben csak 20 százalék azok száma, akik szerint ismerőseik nagyobb része az ellenzéki összefogás támogatója”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.