időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Karácsony Gergely megint a buszsávot használta, hogy ne kelljen órákig dugóban ülnie

Forrás: ORIGO
2022.01.17. 08:49 2022.01.17. 14:48
Karácsony Gergely megint a buszsávot használta, hogy ne kelljen órákig dugóban ülnie

Az Origó egy újabb felháborodott olvasója küldte el szerkesztőségükhöz azt a videót, amely nemrégen készült, és ismét bizonyítja, hogy Karácsony Gergely a közlekedési dugók okozta kaotikus helyzeten viszonylag könnyedén túlteszi magát, autója ugyanis megint a buszsávot használja. A korábbi botrányos eset után sofőrje most is gond nélkül használta az Erzsébet hídi buszsávot. A pesti emberek – éppen Karácsony dilettáns döntései miatt, az értelmetlen biciklisávok vagy éppen a tervezetlen feltúrások miatt – órákig ülhetnek kocsijukban az elviselhetetlen dugókban, Karácsony Gergely viszont ezt másképp oldja meg. Szabálytalanul, a buszsávban és, mint kiderült: rendszeresen – olvasható az Origó cikkében.

Az Origó egyik olvasója eljuttatott egy videót a szerkesztőségükhöz, amely nemrég készült, és jól látható, ahogyan a főpolgármestert szállító (a sajtóban már többször bemutatott) autó folyamatosan a buszsávban közlekedik, miközben a munkába igyekvő autósok a hídon várakoznak. Karácsony Gergely ahhoz képest, hogy a legutóbbi hosszas magyarázkodás után sem vállalta a felelősséget, majd fegyelmit adott a saját sofőrjének, ismét a buszsávban közlekedik – írja az Origó.

Túl azon, hogy intézkedéseivel a fővárosban közlekedési káoszt idézett elő, a jelek szerint továbbra sem hajlandó a KRESZ előírásainak betartására, és a buszsávban rövidíti meg az amúgy elviselhetetlenül hosszú menetidőt. 

Korábban nem emlékezett rá, hogy a buszsávot használta

Korábban elképesztő magyarázatot adott Karácsony Gergely főpolgármester arra a videóra, amit az Origó mutatott be, és amelyen az látszódik, hogy a buszsávban közlekedik a szolgálati kocsija. 

Erre sem emlékeztem, remélem, több ilyen nem történt 

 – így reagált Karácsony Gergely a Mediaworks Hírcentrumának arra a kérdésére, hogy többször is előfordult-e, hogy rövidítés céljából a buszsávot használták szolgálati autójával. A főpolgármester akkor felháborítónak nevezte sofőrje szabálysértését, illetve azt is elárulta, hogy az autó vezetője szégyelli a tettét – írja az Origó.

Azt is mondta, hogy „nem emlékezett” arra, hogy éber állapotban a buszsávban közlekedett volna, de ezt nem is zárta ki. 

Én nem emlékszem arra, hogy éber állapotban buszsávban közlekedtem volna, nem tartom teljesen kizártnak, hogy ez mégis előfordult. 

Majd folytatódott az abszurd magyarázkodás, és hozzátette, hogy reméli, sofőrje nem csinált ilyet a szolgálati autóval, de ha mégis előfordul ilyen, majd elbeszélget vele. 

Bár Karácsony végül a sofőrjét kiáltotta ki bűnbaknak, amiért buszsávban közlekedett, a sofőr az utasítást a főnökétől kapja, vagyis Karácsony Gergelytől. Végül fegyelmit adott saját sofőrjének, hogy ő maga meneküljön a felelősség elől.  

Legutóbb mozgáskorlátozott helyen parkolt Karácsony autója

Karácsony Gergely szolgálati kocsija múlt hét péntek reggel tilosban parkolt a Móricz Zsigmond körtéren. Erről Bohár Dániel, a Pesti TV riportere számolt be, aki azt írta, hogy 

a főpolgármesternek egy kampányrendezvényen volt jelenése, de elkésett, ezért a sofőrje szabálytalanul parkolt. 

Az eset kapcsán a Ripost egyik olvasója eljuttatott a szerkesztőségbe egy videófelvételt, melyen az látható, ahogy Karácsony Gergely szolgálati autója éppen egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen áll, szabálytalanul.

A videóhoz mellékelt levél szerint a felvétel tavaly július közepén, a Pesti úton készült. Karácsony Gergely egy kampányesemény miatt érkezett ide a szolgálati autójával, és 

hogy a főpolgármester úrnak minél kevesebbet kelljen sétálnia a színpadig, a sofőrje egy mozgáskorlátozott parkolóhelyen állt meg, a rendezvény közelében. 

Ráadásul a főpolgármester távozása utána a sofőr nem állt odébb, hanem ott maradt: 

a kocsi körülbelül másfél-két órán keresztül parkolt szabálytalanul. 

A hatályos szabályozás szerint ki is használhatja a buszsávot?

 • (8) Az autóbusz forgalmi sávban
 • a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;
 • b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül
 • ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,
 • bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt
 • bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,
 • bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,
 • bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,
 • bc) a betegszállító gépjármű,
 • bd) a személytaxi,
 • be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár,
 • bf) nemzetközi sportszövetség, nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei vonatkozásában a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű – a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben a sportesemény helyszínéül szolgáló települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeit, a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó, a Kormány egyedi határozatában foglaltak szerint közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

A legfrissebb felvétel tanúsága szerint Karácsony Gergely nem tanult a legutóbbi esetből, és ismét a buszsávot használja. Baloldali politikusként feltehetően úgy véli, a szabályok, törvények nem vonatkoznak rá – olvasható az Origó cikkében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: képernyőkép a korábbi felvételről (Fotó: Videa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.