Koronavírus: rekordot döntött az új fertőzöttek száma

Az ötödik hullám felszálló ágában vagyunk, az omikron vírusvariáns pedig már a fertőzések 87 százalékáért felelős Magyarországon.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu2022. 01. 20. 9:48
null
Székesfehérvár, 2021. április 28. Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint 

csütörtökre 15 526 fertőzöttet igazoltak Magyarországon, valamint 71, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét. 

A legfrissebb adatokkal együtt a járvány kezdete óta az azonosított fertőzöttek száma összesen 1 385 500-ra, az elhunytak száma pedig 40 757-re emelkedett. Jó hír, hogy a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 186 319 fő, közben viszont az aktív fertőzöttek száma 158 424-re emelkedett. Jelenleg 2673 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati portál továbbá jelezte: jelenleg 

az ötödik hullám felszálló ágában vagyunk, az omikron vírusvariáns pedig már a fertőzések 87 százalékáért felelős Magyarországon. 

Azok esetében viszont, akik mindhárom védőoltást igényelték, az új mutáns által okozott fertőzés egy enyhe felső légúti megbetegedés képében jelentkezik. A kormány ezért a januári hétvégékre újabb oltási akciót szervezett, ahol az első, az elmaradt második, illetve az emlékeztető harmadik dózist 101 kórházi oltóponton és további 115 járási helyszínen időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet igényelni. Az oltási akciónapokon csütörtök és péntek délután 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között várják az oltakozókat.

A negyedik oltás kapcsán továbbá közölték, hogy az újabb dózist akár a most zajló oltási akciók keretében is kérni lehet. 

A tájékoztatás szerint azok a 18 éven felüli személyek igényelhetik a negyedik oltást, akiknek a harmadik, emlékeztető oltás felvétele óta már négy hónap telt el. A megfelelő vakcina kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata, általános ellenjavallata pedig egyik oltóanyag-kombinációnak sincs.

Az oltási program és a rendhagyó oltási akció eredményeként a beoltottak száma jelenleg 6 325 143 fő, közülük 6 069 677-en már a második, 3 437 335-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is felvették.

Borítókép: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron  (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.