időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Nyitrai Zsolt: A polgárőrség egyfajta modern hazafiságot jelent a mai Magyarországon + videó

Forrás: MTI/Facebook
2022.01.29. 11:47 2022.01.29. 12:32
Nyitrai Zsolt: A polgárőrség egyfajta modern hazafiságot jelent a mai Magyarországon + videó

A polgárőrség egyfajta modern hazafiságot jelent a mai Magyarországon – mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-nek telefonon szombaton, miután a héten évindító értekezletet tartottak az Országos Polgárőr Szövetséggel (OPSZ).

Nyitrai Zsolt elmondta: a miniszterelnöki kabinetiroda képviseletében, a miniszterelnök főtanácsadójaként vett részt az egyeztetésen, amelyről a közösségi oldalán egy videót is megosztott. 

A felvételen arról beszélt, hogy Magyarországon mintegy 65 ezer polgárőr teljesít szolgálatot, munkájukat a kormány anyagilag és erkölcsileg is megbecsüli.

 Hozzátette: 2010-hez képest közel duplájára nőtt az Országos Polgárőr Szövetség költségvetési támogatása, és megköszönte, hogy idén is számíthatnak a polgárőrök önkéntes munkájára.

A videóban Túrós András, az OPSZ elnöke azt mondta: Magyarország valamennyi polgára számíthat 2022-ben a polgárőrségre; 65 ezer polgárőr készen áll arra, hogy továbbra is védje a falvak, a települések, a városok biztonságát. 

Ott leszünk a határvédelemben és ott leszünk a közterületeken is – fogalmazott.

Nyitrai Zsolt az MTI-nek arról is beszélt, hogy egyre több fiatal csatlakozik a polgárőrséghez. 

Hangsúlyozta: a polgárőrök önkéntes munkát végeznek, a szabadidejük terhére, térítésmentesen őrzik, vigyázzák a településeken élők biztonságát és a családok mindennapjait. 

A tavaly 30 éves szervezettel a kormánynak stratégiai együttműködése van, a Belügyminisztériumon keresztül 2010-hez képest duplájára növelték az OPSZ költségvetési támogatását annak érdekében, hogy kiszámítható és biztonságos működést biztosítsanak számukra. 

Hozzátette: nemcsak pénzzel támogatja a kormányzat szervezetet, hanem eszközökkel is: az elmúlt években több mint 600 új járőrautót, több mint 1300 kerékpárt, több mint 300 segédmotoros kerékpárt és több mint 1500, az egymással való kapcsolattartásra használt rádiót kaptak.

A polgárőrök tavaly több mint 9 millió szolgálati órát teljesítettek, ez évi 160 szolgálati órát jelent polgárőrökként  – mondta Nyitrai Zsolt, hozzátéve: a polgárőröknek is köszönhetően harmadára esett vissza az elmúlt tíz évben a Magyarországon elkövetett bűncselekmények száma.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a polgárőrök komoly együttműködésben dolgoznak a rendőrséggel, egyre többet járőrőznek közösen. Biztos jogszabályi háttért jelent az is, hogy kormányzati javaslatra az Országgyűlés köztestületté minősítette a szervezetet – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Kitért arra is, hogy a polgárőrség egyedüli civil szervezetként részt vesz a határvédelemben is, több mint 2000 tagjuk lát el határvédelmi szolgálatot: 6380 migráns elfogásában vettek részt, és több mint 2600 esetben adtak információt illegális migránsról a rendvédelmi szerveknek.

A pandémia alatt szociális feladatok ellátásában is részt vettek: idős embereknek a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban nyújtottak segítséget – mondta Nyitrai Zsolt, és megjegyezte, továbbra is számítanak a polgárőrök munkájára.

Borítókép: képernyőfelvétel (Fotó: Facebook.com/Nyitrai Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.