időjárás 1°C Paula , Vanda 2023. január 26.
logo

Még sosem nyilvánított véleményt egyszerre ennyi ember környezetvédelmi ügyben

Forrás: MTI
2022.01.04. 13:33 2022.01.04. 15:20
Még sosem nyilvánított véleményt egyszerre ennyi ember környezetvédelmi ügyben

Több mint hetvenezren válaszoltak a Magyarország zöld úton jár! online környezetvédelmi konzultáció kérdéseire – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nyitrai Zsolt az előző év végén zárult konzultációról kiemelte: környezetvédelmi ügyben egyszerre ilyen sokan még sosem nyilvánítottak véleményt.

A konzultáció eredményét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára is üdvözölte. Steiner Attila szerint a visszajelzésekből egyértelműen kiderült, hogy a feltett kérdéseket az emberek fontosnak tartják.

A válaszokat ismertetve az államtitkár közölte, hogy a fenntarthatóságot csaknem 97 százalék jelölte meg fontos kérdésként. A túlnyomó többség a klímacélok teljesítését szintén támogatja, de 81 százalék csak olyan módon, hogy az ne veszélyeztesse az energiabiztonságot.

  • Az egyik legnagyobb egyetértés a „szennyező fizessen” elvét övezi, hiszen a válaszadók több mint 85 százaléka szerint a legnagyobb környezetkárosítóknak kell állniuk a fenntarthatósági átállás költségeit.
  • Az illegális hulladéklerakást 67 százalék magasabb bírsággal sújtaná, további több mint 22,6 százalék pedig ennél is szigorúbb fellépést szorgalmaz.
  • Az egyszer használatos palackok új visszaváltási rendszerét a válaszadók majdnem 99 százaléka üdvözölné, többségük a közértekbe is visszavinné a fölöslegessé vált papír-, fém-, műanyag csomagolást.
  • A napelemek telepítését több mint 95 százalék, a faültetéseket megközelítőleg 98 százalék, az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását csaknem 90 százalék fogadja szívesen.
  • A klímavédelmi célokat a válaszadók csaknem fele szerint a megújuló energiák segítenék a legjobban, de sokan jelölték meg az erdősítést és a szemléletformálást is.
  • A közösségi közlekedés környezetbarát átalakítása majdnem 95 százalék szerint fontos, bár jelentős részük szerint önmagában nem elég.
  • A válaszadók 87 százalékának egyetértésével egyértelmű igény mutatkozik arra is, hogy a nemzeti parkok őrizzék meg és mutassák be a természeti értékeket

– foglalta össze a konzultáció eredményeit Steiner Attila.

A visszajelzések alapján az államtitkár szükségesnek látja többek között a lakossági napelempályázat és a zöld busz program folytatását, a további faültetéseket, valamint a hulladékhasznosítás kiterjesztését. Ezek érdekében a lakosság nagy része több erőfeszítésre is hajlandó, és ahol lehet, a személyes részvételre is nyitott

– tette hozzá.

Borítókép: Nyitrai Zsolt (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.