időjárás 3°C Adél 2022. January 29.
logo

„Szörnyű korszak romboló ideológiái sejlenek fel Márki-Zay szavai mögött”

Magyar Nemzet
2022.01.14. 14:27 2022.01.14. 14:39
„Szörnyű korszak romboló ideológiái sejlenek fel Márki-Zay szavai mögött”

Egy szörnyű korszak, a huszadik század romboló ideológiái sejlenek fel a keverék koalíció politikusai, így például Márki-Zay Péter nyilatkozataiból

– hangsúlyozta a Mandinernek a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke. Weisz Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, a „Fideszben egyébként van néhány zsidó is, bár elég kevés”.

Weisz kifejtette: 

ez a gondolkodás a totális diktatúrákat idézi, akárcsak az ellenzéki összefogás tagjaként tevékenykedő Jobbik egyes politikusainak egykori megnyilvánulásai. 

Pedig egy politikai pártnál csak akkor következhet be valódi változás, ha vállalja a múltját, hiszen jövőt csak a múltra lehet építeni. Csakhogy a Jobbik esetében ez a múlt egyenesen vállalhatatlan, a párt ezért számára továbbra is elfogadhatatlan. – Nem szabad azonosulni egy olyan formációval, amely zsidózással, cigányozással, kirekesztéssel, listázással próbált előrébb jutni – fogalmazott Weisz Péter, hozzátéve, a polgári oldal viszont zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, így 

a magyarországi zsidóság egyetlen esélye, ha a jelenlegi kurzus tudja folytatni a kormányzást.

Szerinte a Fideszben a filoszemitizmus nem politikai szólam, hanem erkölcsi érzés, valódi megfontolás, amit például az is mutat, hogy Orbán Viktor nem csupán a vele egy politikai térfélen álló Benjamin Netanjahu előző, hanem a jelenlegi izraeli miniszterelnökkel is megtalálja a hangot. Naftali Bennett a minap köszönetet mondott magyar kollégájának, amiért Magyarország következetesen támogatja Izraelt. 

Hétvégén írtunk róla, hogy a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) is elítélte a baloldal miniszterelnök-jelöltjének szavait, amelyekkel az antiszemita megnyilvánulásairól cikket író személyt támadta. – Nagyon aggasztónak tartjuk, hogy az erről cikket író, a holokauszt kutatásában jártas kutató-újságírót személyesen is súlyos fenyegetések érték, mivel Veszprémy László Bernát a sajtószabadság jogát gyakorolva írta meg a véleményét – írták. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Török János/Délmagyarország)