Több tízezren vettek fel oltást az első januári oltási akcióban

6 293 000 a beoltottak, 14 655 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 167 beteg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 10. 12:09
null
Békéscsaba, 2022. január 3. Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. január 3-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a beoltottak száma 6 292 759, közülük 6 027 578-an a második, 3 286 577-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. Az elmúlt három napban 14 655 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 297 612-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 167, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 39 947-re emelkedett – közölte a hétvégi összesített adatokat a Koronavírus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 145 770, az aktív fertőzöttek száma pedig 111 895-re emelkedett. Kórházban 2931 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjed. Mint írták, a januári első oltási akcióban több tízezren vettek fel oltást, az akció ezen a héten is folytatódik.

Csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe; csütörtökön és pénteken 14–18 óra között, szombaton pedig 10–18 óra között lesz erre lehetőség.

Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat, a központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.

Hozzátették: a megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, mert a harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

Tudatták azt is, hogy az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál, az ehhez szükséges regisztráció és időpontfoglaló folyamatosan nyitva van.

Borítókép: a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát készítik elő a békéscsabai  kórházban 2022. január 3-án. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.