Újraindulhat a Donáth László elleni büntetőper

A Fővárosi Főügyészség továbbra is bizonyítottnak látja a szeméremsértés és könnyű testi sértés elkövetését.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2022. 01. 12. 12:34
Donáth László
Budapest, 2009. szeptember 25. Donáth László evangélikus lelkész, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője beszél Sztehlo Gábornak, a II. világháború idején zsidó gyermekeket és felnőtteket mentő evangélikus lelkésznek születése 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a fővárosi Deák téri evangélikus templomban. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Benyújtotta a Fővárosi Törvényszékre a Donáth László ügyében született elsőfokú ítélet elleni fellebbezését a Fővárosi Főügyészség

tudta meg a Mandiner Bagoly Bettinától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől.

Mint ismert, a Momentumos EP-képviselő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel szexuális zaklatás és könnyű testi sértés miatt. Állítása szerint az evangélikus lelkész évekkel ezelőtt több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

– A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség tavaly februárban aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat 

– emlékeztet a portál. Kiemelve: a bíróság még abban a hónapban, tárgyalás megtartása nélkül meghozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust, és másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette.

Ahogy arra kitérnek, Donáth azonban nem fogadta el a döntést, és tárgyalás megtartását kérte. Tavaly szeptemberben rövid vallomást is tett, amelyben tagadta a bűncselekmények elkövetését, csupán annyit ismert el, hogy a konkrét esetben ingerülten szólt rá a sértettre, amiért rossz helyen hagyta a folyosón a takarítókocsiját. 

Ezután a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság végül októberben hirdetett elsőfokú ítéletet, amelyben jelentősen enyhítette Donáth büntetését, mivel az evangélikus lelkészt csak becsületsértésben találta bűnösnek, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást pedig megszüntette, mivel álláspontja szerint hiányzott a sértett magánindítványa.

A vádlott elfogadta az ítéletet, azonban az eljáró ügyész már a tárgyaláson jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, részben téves jogi minősítés miatt, valamint a vádban megjelölt bűnösség kimondása és végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében.

A másodfokon eljáró Fővárosi Főügyészség a kerületi ügyészség fellebbezését – az írásbeli ítélet tartalmára figyelemmel – módosítva tartotta fenn, és indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet helyezze hatályon kívül és utasítsa új eljárásra az első fokon eljáró II. és III. kerületi bíróságot.

Borítókép: Donáth László (Fotó: Mohi Balázs/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.