Gyurcsányt mentegette legújabb videójában Márki-Zay

A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint azért nem támogatta 2004-ben a határon túliak kettős állampolgárságát a DK elnöke, mert nem rá szavaztak volna.

Forrás: Facebook2022. 02. 06. 19:17
Fotó: Képernyőkép Forrás: Márki-Zay Péter Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra eljött a vasárnap, így ismét hétértékelőt tartott a Facebook-oldalán Márki-Zay Péter. A ma esti élő adás során ismét az ATV-től igazolt Simon András irányított kérdéseire válaszolt a baloldal miniszterelnök-jelöltje, majd következtek a nézői témafelvetések.

Ekkor Márki-Zay elmondta, hogy tervben van egy erdélyi útja, mert mindenképpen szeretne találkozni a határon túli magyarokkal, de hozzátette: szeretne menni Szabadkára és a Felvidékre is. A következőkben Márki-Zay zavaros fejtegetésbe kezdett a 2004-es kettős népszavazásról, majd elmondta: 

– Gyurcsány csak azért nem támogatta az állampolgárság megadását, mert a külhoniak nem rá szavaztak volna.

Ezután a hang eltűnt, másodpercekig nem lehetett tudni, hogy mit mondott Márki-Zay, majd azt lehetett hallani, ahogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje elmondja: 

– Gyurcsány és Orbán tulajdonképpen ugyanúgy cselekszik, ha a határon túli magyarokról van szó.

A téma külön érdekessége, hogy még ősszel erdélyi magyar önkormányzati vezetők megüzenték Márki-Zay Péternek, a magyarországi baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének, hogy nem akarnak vele találkozni. A két fél közötti levélváltás a héten került nyilvánosságra, amiben az RMDSZ politikusai közölték Márki-Zay Péterrel:

Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei

Mint azt lapunk is megírta, az RMDSZ politikusainak a levelére reagált Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki nehezményezte, hogy az erdélyi politikusok elzárkóznak attól, hogy találkozzanak a magyar baloldal miniszterelnök-jelöltjével.

Borítókép: Simon András és Márki-Zay Péter (Fotó: Facebook-képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.