Íme a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos legfontosabb változások

Az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI-OS2022. 02. 08. 17:07
null
Budapest, Lurdy ház. Mozi nyitás. Oltás igazolvánnyal rendelkezőknek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány bejelentése szerint az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Ennek megfelelően 

azok a védettségi igazolványok, amelyeket fertőzésen átesettség alapján állítottak ki, május elsején veszítik el az érvényességüket, az oltási alapon megszerzett, jelenleg érvényes védettségi igazolványok pedig abban az esetben maradnak továbbra is érvényesek, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított hat hónapon belül megszerezte a második, illetve a harmadik oltását is. 

A tájékoztatás szerint az is változatlan marad, hogy májustól az oltási igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután pedig az érvényességet csak a megerősítő harmadik dózis felvétele után hosszabbítják meg. Ha valaki két oltást követően lesz beteg, akkor a fertőzés igazolásától számított hat hónapig lesz érvényes az igazolványa. 

A megerősítő harmadik oltás felvétele után pedig az oltási igazolvány korlátlan időre lesz érvényes

 – részletezte a közlemény.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ emellett arra is kitért, hogy az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén hat hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. 

A 18 éven aluliak esetében pedig az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás is elegendő lesz a dokumentum érvényességhez.

 

Hozzátették, a jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, mivel a QR-kód alapján majd ellenőrizni lehet az okmány érvényességét.

A változásokról szóló kormányrendelet-módosítás hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben is.

Borítókép: Mozinyitás a Lurdy Házban az oltás igazolvánnyal rendelkezőknek (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.