Megrázó kisfilmmel hívják fel a figyelmet a verbális erőszakra + videó

A szeretet nem árt címmel indított kampányt a verbális kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet. A kampány keretében négy, a verbális és lelki bántalmazást ábrázoló rövidfilmet mutatnak be, amelyek által arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem fogadható el egy párkapcsolatban, az érintetteknek pedig van hova fordulniuk segítségért.

2022. 02. 17. 14:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon, minden második felnőtt nő élt már át verbális bántalmazást partnere részéről

  hívja fel a figyelmet legfrissebb közleményében az Ökumenikus Segélyszervezet, amelyben megjegyzik: bár a szavakkal történő bántalmazás nem hagy sebeket, de éppoly fájdalmas, feldolgozása pedig sokkal tovább tarthat, mint a testi erőszaké. Ide tartozik a megalázás, a kritizálás, a manipulatív kényszerítés, a gúnyolódás, a megszégyenítés, a durva követelőzés, sőt még a közöny is – rögzíti a közlemény. A tájékoztatásból azonban kiderül az is, hogy 

mivel ezekben az esetekben nem történik fizikai erőszak, a verbális bántalmazást hajlamosak az emberek elbagatellizálni.

A kapcsolati erőszaknak viszont egyetlen formája sem fogadható el, és minden olyan kapcsolat bántalmazó, amelyben valaki fenyegetettségben él – húzzák alá.

A Miniszterelnökség támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezet ezért figyelemfelhívó kampányt indít a kapcsolati erőszakról, amelynek keretében négy olyan kisfilmet mutatnak be, amelyek valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A beszámoló szerint a négy videóban az a közös, hogy az áldozatok személyisége a bántalmazás és elnyomás hatására torzul. 

A bántalmazott azt tanulja meg egy ilyen kapcsolatban, hogy nem ér semmit, minden az ő hibája, és jobb, ha mindenben az őt elnyomó másik utasításait követi. 

Annyira fél attól, hogy okot adhat az erőszakra, hogy folyamatos készenléti állapotban van, mindig felkészülve az újabb támadásra. Miközben próbál megfelelni bántalmazójának, annak bántó mondatai beférkőznek a fejébe, és szinte sajátjaiként szólnak benne, magát ostorozza velük, és eljut arra a pontra, hogy bántalmazója már akkor is képes őt félelemben tartani, ha nincs is jelen.

A tájékoztatás szerint az első rövidfilm a Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs formálta karakterek közti érzelmi bántalmazásról, elszámoltatásról, parancsolgatásról és sértegetésről szól. 

A karitatív szervezet emellett létrehozta Aszeretetnemárt.hu nevű honlapot is, ahol a bajbajutott személy tanácsadás formájában jogásztól, pszichológustól vagy szociális munkástól kérhet segítséget, valamint rengeteg információt találhat a kapcsolati erőszak témájáról.

Borítókép: részlet az első kisfilmből. A képen: Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs (Fotó: Facebook/Ökumenikus Segélyszervezet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.