időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Megtalálták Kárpátalján azt a helikoptert, amely megsértette a magyar légteret + videó

Forrás: KISZó
2022.02.02. 20:46 2022.02.03. 08:15
Megtalálták Kárpátalján azt a helikoptert, amely megsértette a magyar légteret + videó

Az ukrán határőrizeti szerv tájékoztatása szerint munkatársaik Kárpátalján megtalálták azt a Aérospatiale Alouette III típusú helikoptert, amely feltételezések szerint január 31-én az éjjeli órákban megsértette a magyar légteret – olvasható a Kárpáti Igaz Szó cikkében.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat közleménye szerint azt követően, hogy az ukrán és a magyar hatóságok is észlelték a Magyarország légterébe belépő ismeretlen légi járművet, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal közösen kiterjedt kutatóakciót indítottak a vasmadár után. 

A helikopterre a Huszti járásban, Alsóhidegpatak (Nizsnij Sztudenij) település közelében, egy gyalogosan is nehezen megközelíthető hegyi tisztáson bukkantak rá.

Leszja Fedorova, a Munkácsi Határőrosztag szóvivője azt közölte, hogy munkatársai a gép átvizsgálása során az utastérben csempészcigarettát találtak, de azt sem zárják ki, hogy embercsempészésre is használhatták a 150 ezer dollár értékű helikoptert. A légi jármű a két pilótán kívül hat főt képes szállítani. A magyarul pacsirtának elnevezett egymotoros gép belső hasznos terhelése 750 kg, hatótávolsága: 550 km, utazósebessége pedig 185 kilométer per óra. A helikoptert egyelőre a hatóságok őrzik, tart a nyomozás az ügyben. Nemzetközi repülési előírások megsértése miatt indult eljárás.

A megyei rendőrség az esettel kapcsolatban hivatalos Facebook-oldalán azt közölte, hogy a nyomozásban eddig három gyanúsított van, két munkácsi és egy huszti illetőségű férfi került a nyomozók látókörébe. 

Eddig annyit sikerült kideríteni, hogy a helikoptert tavaly novemberben az egyik észak-ukrajnai megyében vásárolták, amelyet teherszállításra alakítottak át. 

A helyszínelés során több mint ötszáz doboz adó- és zárjegy nélküli cigarettát találtak a helikopterben. A dohányárut lefoglalták.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Részlet a videóból (Fotó: Youtube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.