Nanotechnológiai kutatások a Miskolci Egyetemen

Szándéknyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke és Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról, hogy csatlakoznak a Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközponthoz.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 02. 18. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány minden eddiginél tudatosabb és koncentráltabb erőfeszítéseket tett és tesz az innováció növeléséért – mondta Palkovics László, majd kiemelte: a magyar felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek csatlakozása a nanotechnológiai kutatásokba előmozdítja a hazai innovációs teljesítményt, a tudásalapú gazdaság kialakítását célzó stratégiai törekvések megvalósítását. A következő évtized elején a GDP három százalékát fordítanák kutatás-fejlesztésre és innovációra, amire 2010-ben 400 milliárd forint jutott, ma viszont már 800 milliárd – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: megduplázódott a kutatók száma is, hiszen tizenkét éve 31 ezren dolgoztak ezen a területen, számuk azonban mára 62 ezerre emelkedett. 

A kormány a jelentős európai innovátorok közé léptetné előre az országot 2030-ra – hangsúlyozta Palkovics László.

A Miskolci Egyetem jelmondata: tradíció és innováció, vagyis a múlt és a jövő rendkívül meghatározó az intézmény életében, mivel évszázados múltra alapozva lehet építeni a sikeres jövőt. A nanotechnológia pedig határtalan lehetőségeket hordoz – emelte ki Varga Judit.

A Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpontot a portugál és a spanyol kormány alapította azért, hogy a nanotechnológia világméretű központjává váljon és világszínvonalú interdiszciplináris kutatásokat végezzen.

Borítókép: Palkovics László, Varga Judit és Horváth Zita aláírja a megállapodást (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.