Nézőpont Intézet: Orbán Viktorban bízik a magyarok többsége

A baloldali választók nagy része jobb vezetőnek tartja a jelenlegi kormányfőt Márki-Zay Péternél.

2022. 02. 07. 5:50
ORBÁN Viktor
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből hat választó, vagyis 58 százalék szerint Orbán Viktor betartja, amit ígér, és csak kevesebb mint harmaduk, 31 százalék szerint nem igaz ez a miniszterelnökre – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amely három tulajdonság alapján hasonlította össze a jelenlegi miniszterelnököt baloldali kihívójával. Márki-Zay Péter lényegesen rosszabb megítélést tudhat magáénak: 

csak minden ötödik választó,  19 százalék szerint tartja meg a szavát a baloldal miniszterelnök-jelöltje, míg 35 százalékuk szerint nem megbízható ígéretek terén. Márki-Zay Péter szavahihetőségét 46 százalék, vagyis a válaszadók közel fele nem tudta megítélni, míg a Fidesz-szavazók 93 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán Viktor betartja a szavát.

A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül: a politikailag aktívak kétharmada, azaz 67 százalék szerint Orbán Viktor jó vezető, és csupán minden negyedik aktív szavazó szerint nem az. Márki-Zay Pétert viszont az aktív magyarok közel fele, 44 százalék tartja rossz vezetőnek, és mindössze negyedük, azaz 23 százalék jónak, 33 százalék pedig bizonytalan a kérdésben. Az intézet szerint az kevésbé meglepő, hogy a Fidesz-szavazók 96 százaléka jó vezetőnek ítéli Orbán Viktort, de az már inkább elgondolkodtató, hogy a baloldali választók több mint harmada, pontosan 36 százalék is így vélekedett. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csak a baloldali választók 45 százaléka szerint jó vezető (14 százaléka szerint nem), és további 42 százalék jelezte, hogy ezt nem tudja megítélni. 

Fotó: Nézőpont Intézet

A választók relatív többsége, 48 százaléka véli úgy, hogy a jelenlegi kormányfő tisztességes ember, 37 százalékuk szerint ez nem igaz rá. Márki-Zay Pétert kevesebben, az aktív szavazók egyharmada, azaz 34 százalék véli tisztességesnek, 35 százalékuk azonban tisztességtelennek tartja, és hasonló arányban vannak a bizonytalanok is (32 százalék).

Az eredmények alapján elmondható, hogy a politikailag aktív magyarok minden egyes tulajdonságban pozitívabban vélekednek Orbán Viktor miniszterelnökről, mint a baloldal közös jelöltjéről. Márki-Zay Péter esetében a bizonytalan válaszok nagy száma a politikus alacsony ismertségére és potenciális támogatóinak bizonytalanságára utal.  

Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.